Yeni bir 24 Ocak’a girek var mı?

38 yıl önce Özal’ın dar kadrosunda 24 Ocak Kararları'nın hazırlığında yer alan Gazi Erçel’e kararları bugün nasıl değerlendirdiğini sordum. Şu yanıtı aldım: "Türkeye 24 Ocak...

38 yıl önce Özal’ın dar kadrosunda 24 Ocak Kararları'nın hazırlığında yer alan Gazi Erçel’e kararları bugün nasıl değerlendirdiğini sordum. Şu yanıtı aldım: "Türkeye 24 Ocak Kararları ile dışa açılma, kamu finansman dengesi, bankacılık gibi alanlarda düşünce ve zihniyet değişiminin felsefesini oluşturdu...”

38 yıl önce hayata geçen 24 Ocak Kararları'nın yazımında yer almış Özal tarafından çalışma grubuna dahil edilen 10 Hazine, Merkez Bankası ve Planlamacıdan biri olan Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel’e hem o karaları değerlendirttim. Hem de bugün benzeri bir kararlar manzumesinin neler içermesi gerektiğini sordum. Erçel, “24 Ocak Karaları dışa açılma esaslı liberal zihniyet değişikliğiydi” değerlendirmesini yaptı.

Erçel, “Türkiye 24 Ocak Kararları'yla dışa açılma, kamu finansman dengesi, bankacılık gibi alanlarda bir düşünce ve zihniyet değişimini içeren felsefesi olan, geniş kararlar bütünü ile kapalı, içe kapanık ekonomiden, açık liberal ekonomiye geçişin düşünce sistemini gerçekleştirdi.

Genel olarak çok başarılı oldu. Ama aksaklıkları da vardı. Kararlarda enflasyona karşı önlem dikkate alnmadı. Gelir dağılımı konusu eksik bırakıldı. Kamu finansman dengesini düzelteceğim derken, bütçe disiplini dışına çıkan fonlar kuruldu. Kıt olan gelir kaynakları etkin alanlarda kullanılamadı.

Buna karşın tamamen bir ekonomik düşünce değişikliğinin yaratılmasına yol açtığı için dünyaya uyumda önemli rol oynadı. Daha sonra gündeme gelen küreselleşme konusunda da yol gösterici oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 259 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 308 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 245 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar