Vatandaş olumsuzluk kaynağının dış baskıdan kaynaklandığını düşünüyor

26 ilde 18 yaş üstü bin 517 vatandaşın görüşleri alınarak yapılan Vatandaşın Nabzı Anketi sonuçları, vatandaşlarda gelecek kaygısı olduğu, ekonokomimizin dış baskı altında...

26 ilde 18 yaş üstü bin 517 vatandaşın görüşleri alınarak yapılan Vatandaşın Nabzı Anketi sonuçları, vatandaşlarda gelecek kaygısı olduğu, ekonokomimizin dış baskı altında bulunduğu, yıl sonunda dolar beklentilerinin ortalama 5 lira olduğu ve Suriye politikasında Amerika’nın değil Rusya’nın yanında yer alınmasının daha doğru olacağına inanıldığı sonuçlarını ortaya çıkarmış.

Gazetemizin tekrarlanan "Vatandaşın Nabzı" araştırmalarının, seçim öncesi durumun fotoğrafını ortaya koyan araştırmasının sonuçları belli oldu. Vatandaş, genel olarak olumsuzlukların dış baskıdan kaynaklandığını, geleceği konusunda iyimserlik taşımadığını, yıl sonu dolar beklentisinin 5 lira olduğunu ve Suriye konusunda Rusya'yla birlikte hareket etmeyi doğru gördüğünü belirtiyor.

Önce araştırmanın kimliğini belirtmeliyim: 26 ilde 18 yaş üzeri 1517 kişi ile bilgisayar destekli telefon görüşmesi ile gerçekleştirilmiş. Yaş ortalamaları 37, yarısı kadın yarısı erkek, eğitim durumları farklı, coğrafi dağılımı uygun olarak yapılmış.

Ülkenin geleceği ile ilgili beklenti genelde yüzde 36 bugünkü durumdan daha kötü, yüzde 18 bugünkü gibi, yüzde 46 daha iyi olarak görülmüş. "Cumhur İttifakı"nda daha kötü görenler yüzde 11, daha iyi beklenti içinde olanlar yüzde 77 oranındayken, "Millet İttifakı"ndakiler tam tersi düşünce ortaya koyarak yüzde 66’sı daha kötü, yüzde 16’sı daha iyi olacağı yönünde görüş beirtmişler.

Türkiye ekonomisine dış baskı konusunda, genel sonuçta yüzde 81 baskı olduğu, yüzde 12 baskı olmadığı, yüzde 7 fikrinin bulunmadığını belirtmiş. Baskı olduğunu düşünenler, Cumhur İttifakı yanlılarında yüzde 85’e yükselirken, Millet İttifakı yanlılarında yüzde 77’e gerilemiş.
Yıl sonu dolar kuru beklentisi, ortalama 5 lira olurken, Cumhur İttifakı'ndakilerin beklentisi 4.60 seviyesinde, Millet İttifakı'ndakilerin beklentisi ise 5 lira 40 kuruş ortalama olarak gündeme gelmiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 259 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 308 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 245 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar