Tüfenkci: ambalaj standartları ile sebze meyvede yüzde 25 zayi önleyeceğiz

Gazetemizin Pazar Sohbeti'ne katılıp Ferit Parlak ve Hüseyin Gökçe’nin sorularını yanıtlayan Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci, hazırladıkları tebliğ ile üreticiden tüketiciye yüzde...

Gazetemizin Pazar Sohbeti'ne katılıp Ferit Parlak ve Hüseyin Gökçe’nin sorularını yanıtlayan Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci, hazırladıkları tebliğ ile üreticiden tüketiciye yüzde 20-25’lik zayiatı azaltarak, orta vadede fiyatların aşağıya çekileceğine inandığını belirtiyor. Bunun sonucunda enflasyonda da olumlu gelişmeler olabilecek.

Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci, Ankara Sohbeti'nde, “Türkiye gıda üretiminde sıkıntı yaşamazken. Tüketiciye ulaşmasında sorunlar yaşıyoruz. Sebze meyvenin yüzde 20-25’i, hatta ürününe göre yüzde 40’ı pazarlama aşamasında zayi oluyor. Gıdanın bozulmasını önlemek için ambalaj standartları teşvikleri üzerinde çalışıyoruz” diyerek, gıda fiyatlarının artışının önüne geçmek için önlemler alacaklarını, bunun orta vadede fiyatları yansıyacağına inandığını açıklıyor.

Ankara Sohbeti'nde Ferit Parlak ve Hüseyin Gökçe’nin sorularını yanıtlayan Bülent Tüfenkci, “Aslına bakarsanız Türkiye gıda üretiminde sıkıntı yaşamazken, bunların tüketiciye ulaşması aşamasında sorunlar ortaya çıktığını gözlemliyoruz. TÜİK verilerine göre 2016 yılında 30.3 milyon ton sebze, 19 milyon ton meyva üretilmiş. Başka bir ifade ile dünyanın sayılı üreticileri arasındayız” diyor.

Tüfenkci, “Sebze ve meyvenin yaklaşık yüzde 20 ila 25’inin pazarlama aşamasında zayi olduğu bilinmektedir. Hatta ürüne göre bu zayi oranı yüzde 40’a varabilmektedir” değerlendirmesini yaptıktan sonra, önlem için “Gıdanın bozulmadan tüketiciye ulaşması için getirilen ambalaj standartlarında uyum maliyetini azaltmayı öngören teşvik mekanizması üzerinde çalışıyoruz. Orta vadede fiyatlara yansımaya başlayacaktır” dedi.

Tüfenkci’nin verdiği bilgiye göre, 49 milyon tonluk sebze meyvenin üreticiden tüketiciye ulaştırılması sırasındaki zayiat 9.8 milyon ton ile 11.2 milyon tona ulaştığını, bazı ürünlerde zayiatın daha yüksek olduğunu söylüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar