Trump'ın 'Demir-çelik ithalatına vergi gelebilir' sözü üzerine

Trump, Amerika’nın 100 milyon tonluk demir-çelik tüketimi içerisindeki 30 milyon tonluk ithalat için vergi artırımına gideceklerini açıkladı. Bundan etkilenecek 10 ülke arasında Türkiye de yüzde 7’lik...

Trump, Amerika’nın 100 milyon tonluk demir-çelik tüketimi içerisindeki 30 milyon tonluk ithalat için vergi artırımına gideceklerini açıkladı. Bundan etkilenecek 10 ülke arasında Türkiye de yüzde 7’lik pay ile yer alıyor. ABD’nin bu korumacılık girişimine karşı diğer ülkeler koruma kararları alırken Türkiye'nin de ABD pamuk ihracatına karşı önlem alabileceği belirtiliyor.

ABD Başkanı Trump, geçen hafta başı da kendisini ziyaret eden üreticilerin yakınmaları üzerine, demir çelik ve alüminyum ithal ürünlerine yüzde 25-30 oranında vergi koyabileceklerini açıklayarak bu konuda düzenlemenin bir hafta içinde başlayacağını belirti. Hafta sonunda ise Avrupa’dan otomobil alımına kısıtlama getireceğini düşündüğünü açıkladı. Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olacağı belirtilen bu düzenleme Amerika’ya demir çelik ürünü ihraç eden ülkemizin de aralarında bulunduğu 10 ülkeyi yakından ilgilendiriyor.

Bu karar sözden fiiliyata geçerse, ABD kullandığı 100 milyon ton demir-çeliğin ithalatında yer alan yaklaşık 30 milyon ton ürün için vergi uygulamasına geçecek. Bu 10 ülkeden biri olan Türkiye’nin bu alandaki payı yaklaşık 2 milyon ton ile yüzde 7’ler seviyesinde. 2016 yılında Amerika’ya demir-çelik ihracatımız 2 milyon 304 bin ton iken, 2017 yılında yüzde 25 düşüşle miktar olarak 1 milyon 807 bin tona düşmüş. Değer olarak ise yaklaşık yüzde 1 artışla, 1 milyar 116 milyon dolardan 1 milyar 127 milyon seviyesine yükselmiş durumda.

Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, konuyu değerlendirirken, "İki alternatif vergi uygulaması söz konusu. Yüzde 24-25 eşit vergi uygulaması gündeme gelirse, bu bizi diğer uygulamaya nazaran daha az etkiler. Ama bizim de içinde yer aldığımız 12 ülkeye yüzde 53 vergi uygulanırken, kalan ihracatçı ülkelere öngörüldüğü gibi belli oranda kota uygulaması getirilirse, bu bizim açımızdan daha kötü sonuç getirir” değerlendirmesini yapıyor.

Demir Çelik Üreticileri Derneği Başkanı Fuat Tosyalı ise kunuyu değerlendirirken, “Bu karar özellikle uzun ürün ihacatımızı olumsuz etkiler. Bunun için alternatif pazar Afrika’dır. Ama diğer rakipler de bu karardan etkilenecekleri için orada ve diğer alternatif pazarlarda rekabet daha da kızışacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar