Trump’ın “çatı örgütlerine” savaşı...

ABD temsilcisi Ross’un katılmaması ile ilk kez OECD Bakanları Yıllık Toplantısı Sonuç Bildirisi, Dönem Başkanı Fransa tarafından “eksi 1” kaydıyla yayımlandı. Ross’un konuşmasında...

ABD temsilcisi Ross’un katılmaması ile ilk kez OECD Bakanları Yıllık Toplantısı Sonuç Bildirisi, Dönem Başkanı Fransa tarafından “eksi 1” kaydıyla yayımlandı. Ross’un konuşmasında “Teke tek ticaret anlaşmaları yapacağız. Dünya Ticaret Örgütü gibi yerler anlamsız” demesi ve OECD bildirisini imzalamaması, ABD’nin dünyanın çatı örgütlerine karşı yeni tutumuna bir yeni örnek oldu. Bilindiği gibi ABD bir süre önce Paris İklim Anlaşması'ndan çekilmişti.

Trump, birbiri ardından dünyanın çatı örgütlerine karşı tavrıyla savaş açmış görünüyor. Paris İklim Anlaşması'ndan çekilmesinin ardında 1961’den bu yana bütün üyelerin katılımıyla “tam oydaşma” ilkesi ile yayımlanan OECD Bakanları Yıllık Toplantısı Sonuç Bildirisi bu kez ilk defa, ABD temsilcisi Wilbur Ross katılmadığı için dönem başkanı Fransa tarafından “Eksi 1” kaydıyla yayımlandı. Bildiride “9 sayfada dokuz ana konuya” yer verildi.

Geçen hafta toplantının kapanışında Macron’un irticalen yaptığı konuşmasıyla ilgili yazım üzerine uyaran bir dostum, OECD Bakanlar Bildirisi konusunda ABD delegesinin imzasının yer almamasının “veto” niteliği taşıdığını belirterek, ABD’nin bu örgütle ilişkisinde de bir soğukluk yaşandığını, örgütün dağılması yoluna girildiği tartışmalarının gündeme geldiğini söyledi.

Bunun ilk etkisinin OECD’nin 374 milyon euroluk bütçesinin yüzde 20.6’sını 74 milyon eurosunu karşılayan Amerika’nın bunu ödemekten imtina edebileceği sonucunu getirebileceğinin OECD’de konuşulmaya başlandığını belirtti.

Dostum iki noktanın dikkatini çekti. Bunlardan biri; ABD’nin OECD temsilcisi, sonuç bildirisini imzalamayan ve 50 yıllık geleneği bozan Wilbur Ross’un toplantı sırasında yaptığı konuşmada, “Çok yönlülük yok. Onu unutun. Biz ABD olarak teke tek ticaret anlaşmaları yapacağız. Dünya Ticaret Örgütü gibi yerler anlamsız. Bunlara kırmızı kartımız var” demiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar