Teknik eleman yazımla ilgili iki değerlendirme

30 Haziran günkü "İyi teknik eleman sermayeden önemli" yazımla ilgili aldığım iki değerlendirmeyi size aktaracağım. Biri inşaat mühendisi Dr. Orhan Yavuz'un öneriler içeren değerlendirmesi. Diğeri iki...

30 Haziran günkü "İyi teknik eleman sermayeden önemli" yazımla ilgili aldığım iki değerlendirmeyi size aktaracağım. Biri inşaat mühendisi Dr. Orhan Yavuz'un öneriler içeren değerlendirmesi. Diğeri iki çocuğunu meslek lisesinde okutmuş Turgay Güler'in onların durumundaki olumsuzluğu anlatan değerlendirmeleri.

Orhan Yavuz, teknik elemanların hiç olmazsa bir bölümünün ara eleman kimliğinden arındırılıp, araştırıcı, yaratıcı eleman kimliğine uygun yetiştirilmesi gerektiğini, bunun için "kitap yoksunu eğitimden" kurtulmak için bu konudaki yabancı literatürün çevirisinin yapılmasını önererek, şunları sıralıyor:

■ Ülkemizin teknolojide gelişme sağlamasının kalkınmamız için çok önemli olduğunu kabul ederek teknoloji transferini Çin'in yaptığı gibi teknik eserleri dilimize kazandırarak gerçekleştirmeliyiz.

■ Dilimize çevrilmesi gereken teknik eserler belirlenmeli ve her üniversiteye yılda 10 eserin dilimize kazandırılması görevi verilmelidir. Bu yönde bir uygulama yapıldığı taktirde 3 yılda 5 bin eser dilimize kazandırılacaktır.

■ Yayımlandığında ölü doğmuş 60 yıllık Meslek Odaları Yasası teknik elemanların eğitimi sonrası mesleki gelişmelerini, yetki sınırlarını yetki altına alacak şekilde yenilenmelidir.

Yavuz, teknik eğitimde kitabın önemini anlatırken, Çin'in teknoloji atılımını seçilmiş 5 bin eserin çevirisiyle başlatararak başarılı olduğunun altını çiziyor. AB'de ise mesleki gelişmenin kurallarının 160 sayfalık, "İş ve Uzmanlık Yasası" ile disiplin altına alındığını belirtiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 259 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 308 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 245 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar