Şimşek: Açık pozisyona karşı 23 bin firmaya dövizde sınırlama getirilecek

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, döviz yükümlülüğü olan 23 bin küçük ve orta ölçekli işletmenin açık pozisyonlarının payının yüzde 16 olduğunu belirterek...

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, döviz yükümlülüğü olan 23 bin küçük ve orta ölçekli işletmenin açık pozisyonlarının payının yüzde 16 olduğunu belirterek, bu şirketlere bazı istisnalar dışında döviz işlemlerinde sınırlama getirileceğini açıkladı. Bundan amaç cari açığa fren olarak görülüyor.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, dün Finans Forumu'nda döviz yükümlülüğü 15 milyon doların altında olan 23 bin küçük ve orta ölçekli şirketleri açık pozisyonlarını önlemek için makine-teçhizat gibi bazı istisnalar dışında “doğrudan doğruya sınırlama getireceğiz” diyerek, yeni bir uygulamanın gündeme geleceğini açıkladı. Bakan Şimşek, aldıkları kararın nedenini ortaya koyarken şunları söyledi:

“25 bin şirketimizin döviz yükümlülüğü var. Bu 25 bin şirketimizin 23 bininin döviz yükümlülüğü 15 milyon doların altında. Bunlar nispeten küçük ve orta ölçekli şirketler. 23 bin şirketin açık pozisyondaki payı yüzde 16 civarında. 2 bin büyük firmanın payı ise yüzde 84 civarında. Biz, ilk aşamada 2 bin firmaya ilişkin veri toplamının yasal altyapısını bu hafta oluşturduk. Bir çerçeve oluşturacağız. Bu küçük ve kısmen orta ölçeklilere biz doğrudan doğruya sınırlama getireceğiz.
Niyetimiz şu; hane halkına aldığımız tedbire benzer bir tedbir alacağız. Bu önemli bir sorun, çok yakında önemli bir reform yapacağız. Bu alanda hane halkında aldığımıza benzer tedbirleri burada da alacağız. Burada ciddi sınırlamaya gideceğiz. Reel sektör ciddi bir döviz açığına sahip. Reel sektörün bir yıla kadar döviz varlıkları yükümlülüklerinden 7.5 milyar dolar fazla. Kamu özel sektör projeleri var. Birtakım istisnalar olacak, ama genel anlamda sınırlamaya gideceğiz.”

Şimşek, tüm reformların, arka planının cari açık, tasarruflar, enerjide dışa bağımlılık enflasyon, verimlilik, rekabet ortamı ve para politikalarıyla ilgili olduğunu söyledi.

Şimşek, "Tüm bunları çözmek için reform güdemimiz var. Şoklara karşı hala dayanıklıyız. Belki lira o kadar dayanıklı değil, ama reel ekonomiyi gerçekten reel sektör başarıyla götürüyor. Biz de zamanında doğru tedbirleri devreye sokuyoruz. Makro ihtiyati çerçevede para politikalarında daha sade bir duruş ve yapısal reformlarla bu sorunları da yönetmeye devam edeceğiz. Ama esasen köklü bir şekilde çözeceğiz” değerlendirmesini de yaptı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar