Seçim sonuçları yeni beyaz sayfalar açmanın zorunluluğunu gösterdi...

Genel seçim defterini kapattık. Şimdi önümüzde 9 ay sonrasının yerel seçimleri var. Onun için yeni iktidardan köklü değişimler yapısal reformlar bekleyemeyiz. Ama güven verici bazı admlar...

Genel seçim defterini kapattık. Şimdi önümüzde 9 ay sonrasının yerel seçimleri var. Onun için yeni iktidardan köklü değişimler yapısal reformlar bekleyemeyiz. Ama güven verici bazı admlar atılmasını da bekleyebiliriz. Bunlardan biri içte ve dışta çatışmacı değil uzlaşmacı bir dille yumuşama sağlanmasıdır. Bir diğeri dünyada artan zorlu koşulları karşısında AB çıtasını geliştirmek gibi bir girişim olabilir. Yeni dönemde zorunlu beyaz sayfalar açılması gerekiyor.

Seçim sonuçları bu zorlu dönemde yaşamın birçok alanında yeni beyaz sayfalar açılmasını zorunlu kılıyor. Yeni geçtiğimiz cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin zorunluluğu da bu yönde, bazı değişimlere ihtiyaç var. Ama daha bu seçimin sonuçlarını hazmetmeden 9 ay sonrasının yerel seçim tartışmaları gündeme gelecek. O nedenle çok yönlü reformist yeni bir sayfa açılamasa da yine de yapılması gerekenler olduğuna, açılması gereken beyaz sayfalara ihtiyaç bulunduğuna inanıyorum. Bunlardan bir bölümünü sıralayacağım:

- Seçim döneminde yükselen “çatışmalı söylem” dönemi son bulmalıdır. Bütün siyasiler empati içinde rakiplerini dinlerken, ayrıştırıcı değil birleştirici yeni bir dil kullanmaya başlamalıdır. Çatışma ve ayrışma körüklenirse, bundan herkes zararlı çıkar.

- Yeni dönemde yeni yönetim kadroları, yeni bakanlara ihtiyaç olacaktır. Bu kadroların oluşmasında liyakat ve ehliyet sahiplerinin seçilmesi sağlanarak, topluma güven verici bir ortam yaratılmalıdır.

- Artan ekonomik sorunlar karşısında güven verici yeni bir çipaya ihtiyaç vardır. Bazıları bunun 2001’deki gibi bizi düze çıkaracak IMF programı ve yapısal reformlar olduğunu söylüyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 259 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 308 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 245 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar