Otomotiv ihracatı rakamları ne söylüyor?

Arkadaşımız Aysel Yücel’in haberinde 2017 yılının Temmuz ayına kadar bu yıl otomotiv sektörü ihracatının yüzde 25 artışla 16 milyar 789 milyon dolar olarak gerçekleştiği bilgisi yer alıyor....

Arkadaşımız Aysel Yücel’in haberinde 2017 yılının Temmuz ayına kadar bu yıl otomotiv sektörü ihracatının yüzde 25 artışla 16 milyar 789 milyon dolar olarak gerçekleştiği bilgisi yer alıyor. Temmuz ayı ihracatının da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41.1’lik artışla 2 milyar 434 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Sektörün ihracatında, binek otomobilin yüzde 74’lük ihracat artışı başta olmak üzere, sektörün bütün alanlarında yan sanayii, otobüs minübüs ve ticari araç ihracatında da önemli artışlara konu olduğu bigisi haberde yer alıyor.

TAYSAD Başkanı Alper Kanca, işlerin iyi gitmesi nedeniyle fabrikaların tam kapasite çalıştığını firmaların bu aylarda verdikleri tatili vermeyerek üretime devam ettiklerini belirtiyor. Kanca, “İhracat inanılmayacak kadar iyi gidiyor. Fabrikalarımız tam kapasite çalışıyor. Hatta bazı firmalarımız tatillerini öteledi; benim firmamda bunlardan biri” diyerek içindea bulundukları durumu dile getiriyor.

Otomotivin ürün ihracatı AB’ye ihracat yüzde 41 oranında artarken, AB’nin payı temmuz ayındaki 1 milyar 900 milyon dolar ile yüzde 78 oldu. Temmuz ayı otomotiv ihracatında Almanya yüzde 30 atrışla 353 milyon dolar ile ilk sırada yer alırken onu 272 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 270 milyon dolar ile İtalya izliyor.

İhracat kalemleri arasında otomotivi izleyen hazır giyim ve makine sektörlerinin ilk sıralarında da yine ülkeler grubu olarak AB ülkeleri yer alıyor. AB ülkelerinin bu yılki ihracatımız içerisindeki payı yüzde 47.5 seviyesinde. Ülke bazında baktığımızda da Almanya ilk sırada bulunuyor.

Peki bütün bunlar bize ne söylüyor?

Biz dış ticaretimizin için başka alternatifler arayarak geliştirme çalışması yapsak da kısa vadede vazgeçilmez partnerimizin başta Almanya olmak üzere AB ülkeleri olduğunu gösteriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar