OECD’nin 6-7 Haziran toplantısından notlar...

OECD’nin 6-7 Haziran’daki Bakanlar Konseyi Toplantısı “Küreselleşmede Köprüler Kurmak” teması altında 30 oturum, 150 uzman 1000 konuğun katıldığı oturumlarda gelecek için kafa yorarlarken...

OECD’nin 6-7 Haziran’daki Bakanlar Konseyi Toplantısı “Küreselleşmede Köprüler Kurmak” teması altında 30 oturum, 150 uzman 1000 konuğun katıldığı oturumlarda gelecek için kafa yorarlarken, özgürce ve engelsiz tartışmalar yapmışlar. Bu toplantılara katılan bir dostumun bana ilettiği nottan öğreniyorum ki en önemli tesbitleri, küreselleşmeden mutlak kazanan iki sektör, uyuşturucu ve teknoloji üreticileri olmuş.

Notlarda küreselleşmenin halen iki eksende, “Sanayi 4.0 ve 1.0 Politika” eksenlerinde yürüdüğünü ve bunların sorunların çözümüne yetmediği bilgisi yer alıyor.

'Fikir Fabrikası' olarak nitelenen 2 kez üçer saatlik oturumlarda, dünyanın 4 bir yanından gelen 24 uzman, 'Ben ve yapay zeka' konusunu ele alıp işlemişler. Sonuç yapay zekanın büyük bir 'kolaylaştııcı' olma avantajı kadar, işsizlik ve sağlık üstünde olumsuzlukları nedeniyle 'Bıçak sırtı bir denge' olmaya devm edeceği sonucu olarak değerlendirilmiş.

OECD Genel Sekreteri Meksikalı Angel Guerria çok iyi bir İngilizce ve vücut diliyle yaptığı konuşmasında 2008 krizinin aşıldığını, ancak kuruluşun bazı üyelerinin son 20 yıldır büyümadiğini OECD’nin yüzde 4’lük büyüme hızına ulaşılmadığını, bunun tek nedeninin küreselleşme olmadığının altını çizerek, “Bu sorunu aşmak için hazır cevabımız yok” diyor. Verimlilikte bazı sektör ve şirketlerin öne çekilmesinin eşitsizliği artırdığını vurgulayıp, “Nereye nasıl?” sorusunu daha fazla uluslararası iş birliği ve istihdam yaratan özellikleryle “KOBİ’lere daha fazla destek ve kan nakli yapılması” önerisiyle vermiş.

OECD’nin 2017 Raporu'nu açıklayan OECD Başekonomisti C. L.Mann, “Dünyanın konumu iyi ama yetmiyor. 2017’de ortalama yüzde 3.7 büyüme beklenirken, buna karşın kişi başına gelirin sadece şüzde 1.5 artması hesaplanıyor. Bu da global gelir dağılımındaki bozulmanın devam edeceğini gösteriyor” değerlendirmesini yapıyor. Dünya ticaretinde OECD’nin payı gerileken Çin’in payının arttığının da altını çiziyor.

“Globalleşmenin ekonomik entegrasyonu” oturumu bir bakanlar resmi geçidi olarak gerçekleşmiş. Danimarka Dışişleri Bakanı A. Samuelsson, kurdukları “Ekonomik Sosyal Konsey"de tüm tarafları bir araya getirdiklerini bunun bir ilk olduğunu, sorunların tak tek katılımcı yolla çözümüne yardımcı olduğunu belirtmiş. Ayrıca, dünya teknolojisini izlemek için, “Teknoloji Büyükelçisi” kurumunu oluturduklarını anlatmış. Avusturalya Ticaret Bakanı Ciobo, bu konseyin iyi sonuç verdiğini kaydetmiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar