Oda başkanları hükümetin 6 aylık eylem planından ne bekliyor?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önerisiyle bakanlıklarca hazırlarnıp Başbakanlığa iletilen 180 günlük eylem planından ne beklediklerini oda başkanlarına sordum. Değerlendirmelerini aldım, Kocaeli Sanayi...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önerisiyle bakanlıklarca hazırlarnıp Başbakanlığa iletilen 180 günlük eylem planından ne beklediklerini oda başkanlarına sordum. Değerlendirmelerini aldım, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Önümüzdeki dönemde özellikle güven ve öngörülebilirlik, yatırımlar için en önemli teşvik olacaktır. Sürdürülebilir istikrar ve reformları taviz vermeden devam ettirmemiz, öncelikle yatırımcılara dost düzenlemeler yapmamız gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

Zeytinoğlu, içinde bulunulan durumu değerlendirirken şunları söyledi: “Bilindiği gibi hükümetimiz son dönemde bir süredir ekonomimizi yükseltecek yol haritası üzerinde çalışıyor. Bunların arasında teşvik sistemimizle ilgili önemli düzenlemeler var. Bu düzenlemeler ile yeni proje teşvikleriyle yerli üretimi arttırmak amaçlanıyor. Özellikle teknoloji üretme hedefi olan projelere de ciddi destek verilmesi gündemde. Zaten uzun süredir ekonomimize güç katacak destekler hükümetimizce verilmekte. Yeni çalışmalarla bu sürecin güçleneceğine inanıyoruz. Bununla birlikte biliyoruz ki ekonomik büyüme ve daha çok istihdam için katma değer yaratacak. Daha çok yatırımları çekmemiz şart. Daha çok yatırım çekebilmek için de güven ortamının sağlanması bu süreçte çok önemli. Böylece yüksek olan faizlar düşecek ve kredi faizlerinin düşmesiyle de yatırımcılarımız ve girişimcilerimiz daha rahat yatırım yapabilecekler.”

Zeytinoğlu, AB ilişkilerinin ekonomide güven duyulan ortam için kritik önem taşıdığının altını çizerek, “AB’nin kalkınmamızdaki önemi ve reform sürecini tetikleyici konumu yatsınamaz. Hem demokratikleşme hem de AB kriterlerine uyum yolunda gösterdiğimiz çabalar ihtiyacımız olan güvenin tesisini sağlayacaktır. Türkiye’nin geçmişte AB ile yakınlaştığı dönemler aynı zamanda yabancı sermaye açısından da en verimli dönemlerdir. Dolayısıyla Türkiye’nin gerek ticaret hacmi, gerekse doğrudan yatırım düzeyi, siyasi-ekonomik reform çıpası olarak AB ilişkilerini canlı tutması gerekir. Soğukkanlılıkla AB ilişkilerimizi karşılıklı fayda ekseninde yeniden rayına oturtmalıyız.”

Zeytinoğlu önümüzdeki süreçte eğitim reformlarını çok önemsediklerini belirterek, “Özellikle ortaöğretim öğrenci sayısı içersinde imalata yönelik mesleki ve teknik eğitim veren okullardaki öğrenci oranının OECD ülkelerindeki yüzde 40 seviyesine hedeflenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu nicel hedefle birlikte, sanayiye yönelik mesleki ve teknik eğitim veren liselerin fiziki yapı ve donanımlarının geliştirilmesi, öğretmenleri geliştirici çalışmalar yapılması, etkin staj uygulanması öncelikler arasına alınmalıdır. Sanayiciler olarak bu alanda bizlere düşen görevlerde var. Bu kapsamda; başta öğrencilerin stajlarını etkin olarak yapmasına destek sağlamak olmak üzere, meslek lisesi mezunu çalışanlara ücretsel olarak pozitif ayrımcılık yapmamızın, ailelerin çocuklarını meslek liselerine göndermesine, bu liseleri tercih etmelerine ve meslek lisesi mezunlarının kendi alanlarında iş arama eğiliminin artmasına teşvik edici katkı sağlayacağına inanıyorum.”

Hükümet 180 günlük eylem planını hazırlarken, sanayi oda başkanları da önemli öneriler içeren düşüncelerini ortaya koyuyorlar. İlk olarak Ayhan Zeytinoğlmu’nun düşüncelerini aktardım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar