Müjdat Keçeci: Ekonominin olumlu gelişmesinin temelinde yatırım vardır

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, eylem planı konusundaki önerilerine, “Ekonominin iyileşmesinin, ihracatın artırılmasının, istihdamın iyileştirilmesinin, daha doğrusu ekonomiyle...

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, eylem planı konusundaki önerilerine, “Ekonominin iyileşmesinin, ihracatın artırılmasının, istihdamın iyileştirilmesinin, daha doğrusu ekonomiyle bağlantılı her türlü olumlu gelişmenin temelinde yatırım var. Bu nedenle yeni oluşturulan kabinenin odaklanması gereken başlıca konunun yatırım olması gerektiği kanaatindeyim” diye başlıyor. Keçeci, bunun ardından içinde bulunulan durumu şöyle değerlendiriyor: “Son zamanlarda Ekonomi Bakanlığı tarafından çok farklı teşvikler verildiğini biliyoruz. Bu teşvikler ilk bakışta ilginç ve cazip, ancak ne var ki bugün yatırım için yatırımcının en büyük eksiği para. Tabii likiditenin de yatırımcıya, yatırımcı için çıkarılmış teşvikler kadar cazip gelmesi gerekir. Bu demektir ki yatırımcıya uygun faiz, orta ve uzun vadeli kredi sağlanmalıdır. Bugün ne Türkiye’den ne de yurt dışından temin edilen kredilerin maliyetleriyle yatırımcı yatırım yapmaya yanaşmamaktadır. Zira fiziblitenin en zor kısmı işin bu kısmı olmaktadır. Çözümün daha önceki yıllarda olduğu gibi katma değerli yatırımlara Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından uzun vadeli, düşük faizli finansman olduğunu düşünüyorum.”

Keçeci, cazip teşvik verilen bölgelerde yatırım yapılmamasının nedeninin “terör ve huzur eksikliği olduğunu” belirterek şu görüşünü dile getiriyor: “Ülkemizde hala terör ve buna benzer huzur bozucu olayların devam etmesi nedeniyle, yatırımcıların çok cazip teşviklerin verildiği bölgelerde dahi yatarım yapmaya yanaşmadığını görüyoruz. Bu nedenle siyasi iktidarın, ülkenin selameti ve bu bölgelerin iktisadi ve sosyal gelişmişliğini sağlaması için bu problemi öncelikle ortadan kaldırma çalışması yapması gerektiğine inanıyorum.

Ayrıca az gelişmiş bölgede yatırım yapılması için, gelişmiş bölgede hali hazırda yatırımı olan yatırımcıyı davet ediyoruz. Fakat yatırımcı bu eşitsizlik ve sorunları yüzünden gelişmiş bölgede de para kazanamıyor ki gidip başka yere yatırım yapsın. Elimizde olan yatırımcıları da küstürmüş durumdayız. Bu nedenle bölgesel eşitsizlikleri ortadan kaldırıp son iki sene içerisinde durmuş olan tüm yatırımları hayata geçmesinin bir yolunu bulmalıyız.”

Keçeci, yeni yatırımlar kadar mevcut yatırımların devamlılığı içinde siyasi iktidarın insan kaynaklarının geliştirilmesine odaklanması gerektiğini belirtiyor:

“Mesleki eğitim konusunda şikayetlerimizi muhtelif platformlarda ilettiğimiz gibi önerilerimizi de aktardık. Ancak, ne yazık ki iktidar tarafından bu konuda radikal bir çözüm önerisi alamadık. Eylül ayında yine en çok boş kontenjanın meslek liselerinde olduğunu göreceğiz. Şayet mesleki eğitim başta olmak üzere eğitime odaklanıp çözüm üretemezsek yapılan yatırımların da verimli olmayacağı kanaatindeyim,”

Keçeci, son olarak dış ilişkilere değinerek, “Yıllardır dış ticarette en iyi pazarımız olan Avrupa Birliği ile ilişkilerimizin dengelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Dış politikadaki dalgalanmalar, AB’deki müşterilerimizin uzun süreli iş bağlantıları yapmalarında ve siparişlerinde mütereddit kalmasına bu nedenle ihracatçı sanayicilerimizin tedirgin olmasına, ileriye dönük plan yapamamasına sebep oluyor. Siyasi büyüklerimizin her platformda dile getirdikleri beraberliği uygulamada da görmek iş dünyasının en önemli beklentilerinden biridir” değerlendirmesini yapıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar