Leyla Alaton: Bu projeyle İshak Beyi yaşatıyoruz

Proje destekli yatırımlar arasında yer alan Alvi Medica konusunu Leyla Alaton ile konuştum. İshak Bey'i bu projede yaşattıkları için çok mutlu olduklarını belirterek yapacakları ilaçlı stent ve kalp...

Proje destekli yatırımlar arasında yer alan Alvi Medica konusunu Leyla Alaton ile konuştum. İshak Bey'i bu projede yaşattıkları için çok mutlu olduklarını belirterek yapacakları ilaçlı stent ve kalp kapakçığı yatırımıyla cari açıkta 700 milyon dolarlık iyileştirme sağlayacaklarına inandığını belirtti.

Proje destekli yatırımlar arasında 1.5 milyar dolarlık teşvik belgesi alan ve 4 bin kişilik yeni istihdama konu olan Alvi Medica’nın ilaçlı stent ve kalp kapakçığı üretimi yatırımını Leyla Alaton’la konuştum. Alaton, “Biliyorsun babamın on yıl önce söylediği şuydu: ‘Teknoloji, teknoloji, teknoloji. Teknolojiye yatırım yaparak katma değerli ürün üretmeliyiz. Hamallık yapmamalıyız’. Alvi Medica’yı kendisi, kardeşim Vedat ve benim ortaklığımla kurmuştuk. Şimdi biz, babamın söylediği alanda ürünler üreterek, yatırımlar yaparak bu projelerle onu yaşatıyoruz” dedi.

Leyla Alaton’nun anlattıklarını dinlerken, gerçekten yaşarken sık sık konuştuğumuz İshak Bey'in yatırımcı çoşkusunu hatırladım, Onun Leyla’da sürdüğünü gördüm...

“Babam çılgınlığı ve misyonerliğiyle Alvi Medica’yı kurarken bizi de ortak yapmştı. Stratejik ürünler, kendine yeterli üniteler yapılmalıydı. Stent, katater ve balon üretimi yapıyorduk. İtalya’da bu işi en iyi yapan küçük bir fabrikayı satın aldık. Stent karbonla kaplıyor, bir de mikroskobik rezervuarına ilaç koyuyoruz. Bu dünya çapında diyabetliler için yeni bir üretim. Şimdi ABD’de FDA’ya başvurduk. Onlar kriminal araştırma istediler. 3 bin hasta üzerinde 30 ayrı mekanda araştırmalarla faydasını ispatlama çalışması yapıyoruz. Bu sonuçlanınca yeni bir lige geçeceğiz. İtalya’daki fabrikamız CID üç vardiya üretim yapıyor. Türkiye’deki fabrikamızın yanına Çatalca’da serbest bölgede bir fabrika ekleyeceğiz. Bu yatırımlarla babamı yaşatıyoruz. İshak Alaton armızdan ayrılmadı, düşünceleriyle bu yatırımlarda yaşıyor. Yaratıcılığı, teknoloji ve katma değerli ürün üretin söylemi sürüyor.”

Alvi Medica’nın katater ve stent üretimi halen devam ediyor. Bu ürünlere ilişkin iyileştirme konusunda 5 yıldır Ar –Ge çalışmaları yaptığı biliniyor. Yeni üretim hatlarının kurulması oldukça kolay. Yeterli yatırım alanları ve deneyimleri var. Yeni yatırmlar hızla hayata geçirilebilecek.
Alaton'un, pazarın durumu, yatırımlarının istihdama ve cari açığa katkısı konusunda sorularıma verdiği yanıtlar şunları içeriyor:

- Alvi Medica ülkemiz stent ihtiyacının yüzde 7’sini karşılamakta. Yüzde 73’ü ağırlıklı olarak Amerika’dan ithal ediliyor. 2017’de SGK 362 bin stent satın aldı. Bunun 53 bini eski teknolojili, kullanımı azalan çıplak metal stent. Geriye kalan 309 bini ilaç salınımlı stent. Bunların büyük bölümü ithal ediliyor. Fiyatlamaları, Sağlık Uygulama Tebliği ile yapılıyor. Devlet kasasından yıllık 200 milyon lira ödeniyor. Bunun yüzde 93’ü ithal. Kalp kapakçık kullanımı mekanik, biyolojik ve girişimsel olmak üzere üç çeşittir. Ülkemizde sadece girişimsel kapakçık kullanımı yılda 2 bin adet seviyesinde. Fiyatı ortalama 50 bin lira, tamamı ithal edilerek kullanılıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar