Kütükçü:Üretime geçmeyen bir karış OSB arsası istemiyoruz

“Atıl olanı ekonomiye kazandırmak için envanter gerekir” başlıklı yazım üzerine Konya Sanayi Odası ve OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü, Türkiye’deki OSB’lerle ilgili bir...

“Atıl olanı ekonomiye kazandırmak için envanter gerekir” başlıklı yazım üzerine Konya Sanayi Odası ve OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü, Türkiye’deki OSB’lerle ilgili bir değerlendirmesini gönderdi ve "Üretime geçmeyen bir karış OSB arsası istemiyoruz” dedi.

Kütükçü, Türkiye’de 13’ü tarıma dayalı olmak üzere 315 OSB var. Bunların yüzde 71’i yani 224’ü işletme aşamasında, 37’si altyapı inşaat, 23’ü planlama, 28’i kamulaştırma, 3’ü de yer seçimi aşamasında diyerek genel fotoğrafı ortaya koyuyor.

İşletme aşamasındaki 224 OSB’de toplam 51 bin 643 firmanın üretim yaptığı, 8 bine yakın firmanın da üretime geçme için inşaat aşamasında olduğu bilgisini veriyor.

Kütükçü, bu bilgileri paylaştıktan sonra, doluluklarla ilgili bilgileri verirken, “224 OSB’den yüzde 54’ünde doluluk yüzde 100 oranına ulaşmış durumda, yüzde 51’i yüzde 90-99.9 aralığında, yüzde 20’si 80-89 seviyesinde dolu görülüyor. Yani, 224 OSB’nin yüzde 55.8’inin doluluk oranı yüzde 80’in üzerinde dolu olarak üretim hayatını sürdürüyor” diyor.

Memiş Kütükçü, daha sonra şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Şimdi tüm bu rakamları şunun için paylaşıyorum; bugün organize sanayi bölgeleri ülkemizin dört bir yanına yayılmış, planlı sanayileşme ile dünyaya örnek hale gelmiş üretim üslerimiz durumunda. Ancak, biz bu üretim üslerimizi, çok önemli başarılar elde etmemize rağmen, sanayimizin tamamında olduğu gibi maksimum doluluk oranlarına ulaştırarak, tam kapasiteli hale getirebilmiş değiliz. Bunun için yeni dönemde bizim önceliğimiz bir yandan yeni nitelikli OSB’ler kurarken, diğer yandan mevcut OSB’lerdeki boş parselleri üretime kazandırmak. Zira 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe giren Üretim Reform Paketi’inde OSB’lerde bulunan boş parsellerin yatırımcıya kazandırılması ile ilgili bir düzenleme bulunuyor. Buna göre; OSB’den arsa tahsisi olan yatarımcılar, mevcut alanları bir yıl içerisinde projesini üretip ruhsatını almak ve iki yıllık süre zarfında da üretime geçmek zorundalar. Bu zorunluluğu yerine getirmeyen yatırımcıların arsa tahsisleri OSB’ler tarafından iptal durumuyla karşı karşıya kalacak.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar