Kastamonulular yeniden kendir ekiminin geliştirilmesini istiyorlar

Anadolu’da birçok il yeni ve katma değerli üretimler için girişimlerde bulunuyor. Kastamonu’da eski dönemlerde ekimi yapılan kendir üretiminin kontrollü şekilde yeniden üretilmesi için KATSO önderliğinde yeni...

Anadolu’da birçok il yeni ve katma değerli üretimler için girişimlerde bulunuyor. Kastamonu’da eski dönemlerde ekimi yapılan kendir üretiminin kontrollü şekilde yeniden üretilmesi için KATSO önderliğinde yeni bir çalışma başlatılmış durumda. KATSO Başkanı Arslan, bu girişimi “Eski ışıltılı günlere dönme umudu” olarak niteliyor.

Mart ayı sonunda kenevir/kendir ekimine izin verilen 19 ilden biri olan Kastamonu’da Ticaret Sanayi Odası ev sahipliğinde Endüstriel Kenevir İnsiyatifi tarafından "Kendir Paneli" düzenlenerek, geçmişte yılda 10 ton üretilip, içeride urgan ve kağıt yapımında kullanılan, yurtdışına ilaç, tekstil hammaddesi olarak ihraç edilen, ancak bir süredir üretiminden vazgeçilen kendir ekiminin geliştirilmesi için yapılması gerekenler ele alınmış.

KATSO Başkanı Selçuk Arslan, kendir ekiminin önemine değinirken, “Kendir ekimi yaptığımız dönemde Marsilya’ya , Liverpol’a, İspanya’ya birçok ülkeye ihracat yapıyorduk. O eski ışıltılı günlere dönmeyi umut ediyorum. Bu doğrultuda çalışıyoruz” açıklamasını yaparken, Endüstriyel Kendir İnisiyatifi'nden Dr. Yalçın Koçak, kendirden yapılmış bir ambalaj malzemesini göstererek, “Kendir günümüzde 50 binin üzerinde ürüne hammadde olarak giriyor. Kendir ekimi bir köye dönüş projesi olacaktır” değerlendirmesini yapıyor.

Kastamonu'da kendir ekimi kağıt fabrikasının kapanması ve urgan yapımının naylon halatlar sonrası son bulmasıyla sona ermiş. Bunda kaçak olarak esrar üretilmesi de etkili olmuş. Bu nedenle gazeteci Mustafa Afacan, kooperatif kurarak ekimin kontrollü yapımına yardımcı olunmasını öneriyor.

Kendir, ilaç, kağıt, kumaş, ambalaj, otomotiv sektörleri, bio yakıt hammaddesi başka olmak üzere birçok alanda kullanılan bir ürün. Bataklık kurutma da da etkin bir özelliği var.
Bir dönüm kendir, 25 dönüm orman kadar oksijen üretiyor. Bir dönümde, dört dönüm ağaç kadar kağıt hammaddesi sağlanıyor. Çok az suya ihtiyaç duyan bitki, haşerelere karşı tarım ilacı kullanılmasını da gerektirmiyor.

KATSO önderliğinde yapılan Kendir Paneli, eski dönemde yapılan ekimiyle kente değer katan ürünün, yeniden ekiminin ihya edilmesini amaçlıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar