Kaleağası: Demokrasi halk için erdem ülke için küresel güç

TÜSİAD Genel Sekreteri Bahadır Kaleağası, Türkiye’nin başarı öyküsünde yer alacak unsurların içinde geliştirilen AB ilişkileri ve gelişen demokrasinin çok önemli olduğunun altını...

TÜSİAD Genel Sekreteri Bahadır Kaleağası, Türkiye’nin başarı öyküsünde yer alacak unsurların içinde geliştirilen AB ilişkileri ve gelişen demokrasinin çok önemli olduğunun altını çizdi.
TÜSİAD Genel Sekreteri Bahadır Kaleağası Türkiye’nin ilgi çekici başarı öyküsünün neleri içermesi gerektiğini belirtirken, “Türkiye’nin güç kaynakları belli; demokrasi, hukuk devleti, makro ekonomik disiplin, eğitime özgür düşünce temelli yatırım, insan ve doğa odaklı toplumsal kalkınma anlayışı ile desteklenen büyüme, yatırım ortamı, girişimcilik eko-sistemi ve istihdam politikaları ve de milli menfaat çerçevesinde akıllı değerlendirilen bir AB entegrasyonu ve dünyaya açılım süreci” değerlendirmesini yapıyor.

Kaleağası, AB konusuna değinirken şunları belirtiyor:

“-AB üyelik müzakereleri ile Türkiye’nin Avrupa değer ve standartlarına uyum süreci hızlanmış ve uluslararası siyasal ve ekonomik gücü yükselmişti. Bu durum, Türkiye’nin yatırım cazibesini de artırdı. Özellikle 2005-2008 döneminde Türkiye çok yüksek doğrudan yatırım oranlarına erişti. AB en önemli değer ortaklığıdır. En önemli yatırım, ticaret, turizm, teknoloji, sosyal kalkınma iş birliği ve mevzuat standardı kaynağımızdır. Bu etkenlerin her biri ülkemizin sadece ekonomik menfaati değil aynı zamanda dış politika ve güvenlik boyutlarında da belirleyicidir. Ayrıca, Türkiye’nin uluslararası ekonomik ilişkilerinde yaşamsal önemde bir denklem var. Avrupa değişiyor; yakında daha esnek ve genişlemeye uygun çok çemberli bir yapı oluşacak. Zamanı iyi kullanmalıyız.

-Türkiye AB sürecinde ilerleyen bir ülke olursa, o kadar Çin’den Körfez’e, Amerika’ya dünyanın diğer bölgeleri için siyasal açıdan etkili, ekonomik açıdan cazip olmaktadır.

-Simetrik olarak, dünyada etkili bir Türkiye Avrupa’da daha etkili bir ülke olmaktadır. Bu denklemi güçlendiren her gelişme milli menfaatimize hizmet eder. Aksi ise ülkemizin karşıtları ve rakiplerimizi sevindirir. Bu nedenle, dış ilişkilerimizde iyileşmeyle beraber, Türkiye AB üyeliği perspektifinde kararlılıkla yol alması, Gümrük Birliği'nin güçlendirilmesi ve hızla derinleşmekte olan Avrupa enerji poitikalarına ve Avrupa dijital pazarına uyum sağlanması mutlak bir önem arz etmektedir.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar