Fındık piyasamızın lideri firması Ferroro yöneticilerinden değerlendirmeler

Dünya fındık üretiminde yüzde 70 paya sahip olan ülkemizde Oltan firmasını satın aldıktan sonra en büyük tüccar olan Ferroro firmasının yöneticileri, yaptıkları basın sohbetinde uyarılar da...

Dünya fındık üretiminde yüzde 70 paya sahip olan ülkemizde Oltan firmasını satın aldıktan sonra en büyük tüccar olan Ferroro firmasının yöneticileri, yaptıkları basın sohbetinde uyarılar da içeren açıklamalarda bulunmuşlar. 30 yıldır fındık konusuyla ilgilenen bir kişi olarak bu konuyu ele aldım.

Türkiye, dünya fındık üretiminde yüzde 68 paya sahip olarak ilk sırada yer alırken, ikinci sırada açık ara yüzde 15’lik pay ile İtalya yer alır. Türkiye fındığının en büyük alıcısı bu ürünü çikolata pazarında değerlendiren İtalyan Ferroro firmasıdır.

Bu firma birkaç yıl önce Türkiye’nin en büyük fındık tücarı Oltan firmasını satın alarak, piyasamızın en büyük fındık tüccarı oldu. Bu firmanın Türkiye şirketinin yöneticileri, Ankara’da gazetecilerle yaptıkları sohbette bilgi verip, bazı uyarılarda da bulunmuşlar. Ferroro’nun Türkiye yöneticilerinin açıklamalarını arkadaşımız Mehmet Kaya haberleştirmiş. Türkiye’den büyük alım yapan firmanın ülkemizde ayrıca 7 tesisi de bulunuyor. Ferroro yöneticilerinin önemle ele alınması gereken uyarısı, “Türkiye fındıktaki avantajını 20 yıl devam ettirecektir. Ancak kaliteyi artırmak zorundadır” şeklinde.

Ferroro Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Aldo Kaslowski, 2017 yılını 1 milyar dolar ciro ile kapattıklarını açıklarken, bunun 700 milyon dolarının ihracattan geldiğini belirtiyor.

Ferroro Türkiye Genel Müdürü Stefano Gagliasso, Türkiye’nin temel sorununun bahçelerin küçük ölçekli olmasından kaynaklandığını, ağaçların yaşlı olmasının da bir diğer etken olduğunu, 2017 yılında fındık ihracatının yüzde 20 gerilediğini, bunun talep ve rekolteye bağlı olduğunun altını çiziyor. Türkiye’nin fındıktaki öneminin tartışılmaz olduğunu belirterek, “Fındıktan vazgeçilmemeli. Söküm yapılmamalı. Ama kaliteye önem veren çözümler üretilebilmeli. Türkiye’de 450 bin fındık üreticisi var. Yıllık üretim 600-650 bin ton. Neredeyse aile başına 1 ton üretim yapılabiliyor. Burada esas sorun, ölceğin küçük olması ve ağaçların yaşı. 70 yaşında ağaçlar var. Oysa fındık ağacının en verimli yaşı 26 dolayında” diyor. Ardından kıyaslama yaparken şu bilgiyi veriyor: “Amerika’da Oregon’da hektar başına verim 2-2.5 ton. İtalya’da 1.8-2 ton. Türkiye’de 1 ton. Biz model bahçe uygulamasıyla bunu 1.3 tona kadar çıkartabildik. Bu iyileştinmenin daha üst seviyesi olabilir.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 259 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 308 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 245 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar