Enis Berberoğlu için Kılıçdaroğlu’ndan 'sakin güç' eylemi...

Enis Berberoğlu’nun tartışma yaratan 25 yıl cezaya çarptırılmasının ardından, yasal süreç sürerken, “kaçabilir” diyerek tutuklanması üzerine Kılıçdaroğlu elinde...

Enis Berberoğlu’nun tartışma yaratan 25 yıl cezaya çarptırılmasının ardından, yasal süreç sürerken, “kaçabilir” diyerek tutuklanması üzerine Kılıçdaroğlu elinde “adalet” pankartıyla Ankara’dan İstanbul’a yürtme kararı alarak, dün yürüyüşünü başlattı.

Yürüyüş eylemiyle siyasette sonuç almanın tarihte örnekleri vardır. Bunlardan en büyük yankı uyandıranı Mahatma Gandi’nin, İngiltere’nin tuz tekeli ile Hintlilere tuz çıkartma yasağı getirmesi üzerine 12 Mart 1930’da başlattığı 338 kilometreyi çıplak ayakla ve 60 bin eylemciyle birlikte gerçekleştirdiği 24 gün süren “tuz yürüyüşü”dür. Hintlilerin Yüce Ruhlu Mahatma adını verdiği Gandi, bu yürüyüşünü deniz kıyısında bitirip denizden aldığı bir parça tuzu yıkayıp, ufalayarak bu sivil eylemine son vermiştir. Bu, Hindistan’ın bağımsızlığının tarihteki önemli kilometre taşını oluşturmuştur.

Bir başka tarihi yürüyüşü Mao, emperyalizme karşı 100 bin kişinin katılımıyla başlatığı “Uzun Yürüyüş”tür. Kuzey doğuya doğru 10 bin kilometrelik yürüyüş bir yıldan uzun sürmüş, yürüyüş sırasında önemli çatışmalar ve zorluklar yaşandığı için yürüyüşü 10 bin kişi bitirebilmiştir. Buna rağmen bu yürüyüş 1 Ekim 1949 tarihinde Mao’nun Tian an Meydanı'nda Çin Halk Cumhuriyeti'ni ilanının ilk adımı olarak tarihte yerini almıştır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar