Enflasyon canavar değil ama düşük de değil

Eylül ayında TÜFE aylık yüzde 0.65 arttı ve yılık 11.2 seviyesine yükseldi. Yurt içi üretici fiyatları da aylık 0.24 artışla yıllık 16.28’e yükseldi. Bu durumda enflasyon, “canavar” olarak...

Eylül ayında TÜFE aylık yüzde 0.65 arttı ve yılık 11.2 seviyesine yükseldi. Yurt içi üretici fiyatları da aylık 0.24 artışla yıllık 16.28’e yükseldi. Bu durumda enflasyon, “canavar” olarak nitelendirdiğimiz dönemler seviyesinde olmasa da yüksek orana çıktı. (C ) endeksinde yer alan, enerji, gıda alkolsüz içecekler, tütün ve altın hariç çekirdek enflasyon da aylık 0.88 artışla yılık bazda 10.98 oldu. Bu çekirdek enflasyonun 2004 yılından bu yana en yüksek düzeyi oldu. Bütün bu rakamlar enflasyonla mücadelede yeni adımlar atılması gerektiğini ortaya koyuyor.

AK Parti grubunda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Enflasyonda halen düşüşü sağlayamıyoruz” dedikten sonra, sebebinin yüksek faiz olduğunu şöyle dile getirdi: "Enflasyonun yüksek olması neden? Yüksek faiz sebep. Bu benim iddiam. Buna karar vermemiz lazım. Çünkü doğru orantılıdır. Faiz düşerse enflasyon düşer” değerlendirmesini yaptı.

Ekonomistler de yüksek faizin enflasyonda etkisi olduğunu kabul ediyorlar, ama bunun karşılıklı bir etkisi olduğunu söylüyorlar. Ama bununla birlikte enflasyon artışında kurun, gıdaki fiyat oynaklığı ve katılığın, belli alanlardaki tekelci yapıların, geçmiş enflasyonun geleceğe taşınmasının etkisi olduğunun altını çiziyorlar.

Gerçek çözümün ise sorunları ortaya koyup çözüm üretmenin yanı sıra, yapısal reformların sözde kalmaması gerektiğini, hayata geçirilmesi gerektiğini söylüyorlar. Yüksek enflasyonun bir tek yüksek faize bağlı olarak görülmemesi, diğer bütün nedenleri, başta yüksek kura neden olan konuları ele almak gerektiğini belirtiyorlar.

Yatırımı ve üretimi artırarak daha yüksek katma değerli ihracat yapabilir, ithalatımızı azaltırsak, bir yandan dış ticaretimizi dengelerken cari açığımızı düşüreceğimiz için, kur artışını frenleyerek, enflasyonda düşüşü sağlayabilecek en önemli adımı atmış olacağız.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da dünkü grup toplantısında, enflasyonda yüksek faizin yüksekliğinden şikayet eden iktidara, bu konunun kendi sorumluluklarında olduğunu hatırlattı ve ”Bir KHK ile profesör Kabaoğlu’nu kapı önüne koyuyorsun. Faize karşıysan çıkar bir KHK, faizi sıfır yap. Bu hükümet 15 yılda Londra’daki faiz lobisine 142 milyar dolar ödedi” eleştirisini yaptı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar