Demokrasi güzel şey be kardeşim...

Dün de oyumu kullandıktan sonra, en önemli vatandaşlık hizmetini gerçekleştirmenin huzuru içersinde, yine "Demokrasi güzel şey be kardeşim” dedim. Bunu bana yurt içi ve dışında 59 milyon seçmenin oy...

Dün de oyumu kullandıktan sonra, en önemli vatandaşlık hizmetini gerçekleştirmenin huzuru içersinde, yine "Demokrasi güzel şey be kardeşim” dedim. Bunu bana yurt içi ve dışında 59 milyon seçmenin oy kullanacak olması ve yüksek katılım oranı söyletti.

İlk oy kulandığım 1960’lı yıllardan bu yana kaçıncı kez oy kullandığımı tam olarak hatırlamıyorum. Ama hatırladığım şu: Her oy kullandıktan sonra vatandaşlık görevimi yerine getirmiş olmaktan bir rahatlık duyarım, “Demokrasi güzel şey be kardeşim” diye düşünürüm.
Bu yıl seçimlere yurt içinde 56 milyon, yurtdışında 3 milyon seçmenin oy kullanma hakkı vardı. İlk belirlemelere göre katılımın yüzde 85 olduğu belirtildiğine göre 50 milyonun üzerinde bir katılımla seçim sonuçları ortaya çıkacak.

Bunun demokrasi açısından ne kadar önemli olduğu, dünyadaki 206 ülke ve Birleşmeş Milletler'e üye 192 ülkenin nüfuslarına ve seçime katılım oranlarına baktığımızda ortaya çıkar.
Türkiye’de oy kullanan 50 milyon üzerindeki insan, dünyada en kalabalık, 25'inci sıradaki ülkenin nüfusuna denk. Yüzde 85’lik katılım oranı ise dünyadaki demokrasiler içersinde en yüksek katılım oranlarından biri. Avrupa’da yer yer seçime katılım oranı yüzde 35’lere kadar geriliyor. Ortalama yüzde 60’lara ulaştığında yüksek katılım olarak görülüyor.

İşte bu nedenle Türkiye’de yüzde 85’lik katılım oranıyla 50 milyonun üzerinde seçmenin oy kullanmasını "Demokrasinin güzelliği olarak" görüyorum.

1945’ten bu yana çok partili dönem seçimlerine baktığımda, başlangıçta ağalık, tarikat gibi unsurların etkisiyle, bireylerin oyları, özgür ve kendi ellerinde değilken, zaman içerisinde bireylerin oylarında önemli bir özgürleşme olduğuna tanık olduk. Ağaların, tarikatların etkisi son seçimlerde en aza inmiş görünüyor. Bu partilerin aday seçimlerinin de özgürleşmesini beraberinde getiriyor. Ama bunun oy kullanan bireyler ve partilerin aday tayininde tam olarak devre dışı kaldığını söylemek mümkün değil. Ülkemizde bazı yörelerde hala ağalık ve tarikat etkisi süren yerler var.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar