Bursalı sanayici dostumun denetim istediği iki konu...

Harput Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Etkeser iki alanda denetim ektsikliğinin kendileri gibi kayıtlı ürekem yapan firmara karşı haksız rekabete yolaçtığını söyledi. Birinin aramızda STA olan...

Harput Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Etkeser iki alanda denetim ektsikliğinin kendileri gibi kayıtlı ürekem yapan firmara karşı haksız rekabete yolaçtığını söyledi. Birinin aramızda STA olan ülkelerde menşey değişikliğiyle yurda sokulan Çin tekstil ürünleri olduğunu diğerinin OSB’ler dışınde kayıtdışı çalıştırılan Suriyeli işçilerin üretimleriyle yaratılan rekabet olduğunu belirtti.

Harput Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Etkeser, bütünüyle kayıt içinde çalışan bir firma yöneticisi olarak, iki alanda denetim eksikliğine dayalı haksız rekabet konusunda uyarılarda bulundu. Şikayetlerini dile getirdi. Biri; Serbest Ticaret Anlaşması yaptığımız ülkelerden anti dampinge bağlı Çin malı ürünlerin menşey değiştirilerek yurda sokulması. Diğeri düz işçi ve ara eleman açığı nedeniyle Suriye gibi ülkelerden gelen kayda girmeden ucuza çalıştırılan işçilerin kayıtlı firmalara karşı yarattığı haksız rekabet. OSB’ler dışınde yaptırılan kayıtdışı üretimle, kayıt altındaki firmalara karşı tekstil konfeksiyonda haksız rekabet yapılması. Etkeser, bu iki konuda, başvurularına karşı denetim sağlayamadıklarından şikayetçi.

Etkeser, “Çin’den yüzbinlerce metrelik boyalı kumaşı Serbest Ticaret Anlaşmamız olan Mısır’a ya da yeni Serbest Ticaret Anlaşması yaptığımız Malezya’ya getirip, sahte evrakla boyandı gösterip menşey değiştirerek Türkiye’ye gümrüksüz sokuyorlar. AB ülkelerinden Bulgaristan üzerinden de aynı şey yapılıyor. Ona ek olarak Bulgaristan’da yorgan ve yastıktada da aynı şey yapılıp, Çin malları gümrüksüz menşey değişikliği ile yurda sokuluyor. Denetim olmadığı için haksız rekabetle karşılaşıyoruz. İlk şikayetimiz bu” diyor.

Ardından, OSB’ler dışında kurulan işyerlerinde kayıtdışı çalıştırılan Suriyeli işçilerin, bin 300 liraya çılıştırılıp üretim yapmalarıyla kayıtlı firmaların 3 bin lira işçi maliyeti ile ürettikleri ürünler karşısında haksız rekabet ortaya koyduklarını söylüyor Bursa’da 130 bin Suriyeli olduğunu, bunun 30 bininin çocuk ve çalışmayan kadın olduğunu , çalışan 100 bin Suriyelinin sadece 5 bin kadarının sigortalı olduğunu, geri kalanının şehrin doğu kesiminde OSB’ler dışında kurulan tekstil ve konfeksiyon atölyelerinde, ucuza çalıştırılıp kayıtdışı üretim yaparak, kayıtlı firmalara karşı haksız rekabete yol açtığını belirten Etkeser, bu iki alanda da yeterli denetim söz konusu olmadığı için OSB’lerde yer alan fabrikaların kayıtlı üretimine karşı haksız rekabetin söz konusu olduğunu belirtiyor.

Etkeser, bu iki alanda da haksız rekabeti yaratanların ülkemizin insanları olduğunu belirterek, denetimlerin artırılmasıyla haksız rekabetin ve kayıt altında çalışan firmaların zararının önüne geçilebileceğini söylüyor.

Muhammed Etkeser’in ev tekstili ağırlıklı çalışan firmasında 2000 kayıtlı işçi çalışıyor.
Şimdi biraz azalmış olmasına karşın, Rusya krizi öncesi 50 milyon dolar olan ihracatını, şimdilerde AB ülkeleri de dahil yeni pazarları ilave ederek, aynı seviyeye ve hatta üzerine çıkarmayı hedefliyor. Kayıtdışılığın ve menşeyi değitirilmiş ürünlerin denetlenmesini kayıtlı firmalara verdiği zarar ve haksız rekabet için istediğini belirtiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 259 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 308 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 245 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar