“AB Türkiye ilişkilerinde somut gündem: Diyalog ve sabır”

Türkiye AB arasında uzun süredir devam eden olumsuz söylemlerin ardından yapılan Varna Buluşması, tarafların henüz sorunlar konusunda somut adımların ele alınmasını sağlamadıysa da ilişkilerin sürmesine...

Türkiye AB arasında uzun süredir devam eden olumsuz söylemlerin ardından yapılan Varna Buluşması, tarafların henüz sorunlar konusunda somut adımların ele alınmasını sağlamadıysa da ilişkilerin sürmesine karar verildi. Türkiye’nin AB üyeliği dışında bir seçenekle ele alınmaması konusunda görüş birliğine varıldı. Kaleağasına göre gündemimiz “Diyalog ve sabır.”

Varna'daki AB-Türkiye Zirvesi öncesi uzun süredir, bizden “Eyy Avrupa” söylemleri, AB sözcülerinden, “Türkiye’ye tam üyelik müzakerelerini sonlandıralım” gibi söylemler söz konusuydu. İlişkilerde bir kopukluk vardı. Gelinen yeni durumla ilgili sohbetlerim sırasında TÜSİAD Genel Sekreter Bahadır Kaleağası’na Varna toplantısıyla ilgili değerlendirmesini sordum: “AB Türkiye ilişkilerinde somut gündem: Diyalog ve sabır” yanıtını aldım.

Varna toplantısının sonuçları konusunda dünkü sohbetlerimdeki açıklamalarda olumluluklar ve olumsuzluklar ortaya kondu. Önce olumsuzluklara değineyim:

- Bir dizi konuda anlaşmazlık olduğu üzerinde anlaşıldı.

- İlişkileri ilerletecek konular, vize serbestisi, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, yeni müzakere fasıllarının açılması gibi konularda birlikte somut karar alınmadı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar