50 yıl öncenin “Gerçekçi olun, imkansızı isteyin” sloganı büyük değişim yaşattı...

Bundan 50 yıl önce 1968 yılı baharında, Paris’te başlayıp “Gerçekçi olun imkansızı isteyin” sloganıyla dünyayı sarsan Paris Baharı ile Prag Baharı'nda Dubçek’in reformist...

Bundan 50 yıl önce 1968 yılı baharında, Paris’te başlayıp “Gerçekçi olun imkansızı isteyin” sloganıyla dünyayı sarsan Paris Baharı ile Prag Baharı'nda Dubçek’in reformist girişimleri, 1990’larda Sovyetler'in dağılmasına zemin hazırlayan bir sonuç doğurdu. O nedenle bu iki olay 50 yıldan bu yana dünyada önemli değişimlere yol açtı.

Dünya tarihinde önemli dönüşümlere neden olan olayların yaşandığı yıllar vardır. 1968 baharında Paris’te başlayan ve dünyaya yayılan öğrenci olaylarının isimlendirildiği Paris Baharı ve Prag’da Dubçek’in yönetime gelmesinin ardından başlattığı reformlarla gündeme gelen Prag Baharı, dünyada önemli dönüşümlere neden olmasıyla 50 yıldan bu yana bir değişim rüzgarının esmesine neden oldu.

1968 Parisi'ndeki eylemlerin en önemli sloganı “ Gerçekçi olun, imkansızı isteyin”di. Bunun yanında “Kahrolsun tüketici toplum, meta toplumu”, “Koş yoldaş, eski dünya arkanda”, “Kaldırım taşlarının altında kumsal var”, ”Devrimci düşünce yoktur, devrimci eylem vardır”, “Patron sana muhtaç, sen ona değil”, “Özgürlük bütün suçları bastırıcı bir suçtur”, “Ne kadar çok sevişirsem o kadar çok devrim istiyorum. Ne kadar devrim yaparsam o kadar sevişmek istiyorum” gibi tüketim toplumu, kapitalizm yergisi, özgürlük ve cinsel özgürlük içeren sloganlar söz konusuydu. Eğitimin iyileştirilmesi talepleri de vardı. Paris Baharı'nda yaşananlar kısa sürede ülkemiz dahil bütün dünyada yankılandı. Ülkemizde üniversite işgallerinin ardından reform tasarıları ortaya kondu. Anti emperyalist mücadele güçlendi. Savaş karşıtı gösteriler Amerika’da yaygınlaşarak Vietnam savaşını sonlandırdı. Filistin hareketine ve FKÖ’ye uluslararası desteği artırdı. Dünyada yeni bir siyasal rüzgar esmesine yol açtı.

Prag Baharı'na, 1968 Ocak ayında iktidara gelen Aleksander Dubçek’in bir Varşova Paktı üyesi olarak reformist bir politika izlemesi, özgürlükleri genişletmesi yol açtı. Dubçek, bu girişimleriyle SSCB Başkanı Brajnev’i kızdırdı. Ve ağustos ayında Romanya haricindeki Varşova Paktı üyelerinin askerleri Çekoslavakya’yı işgal ettiler. Dubçek görevinden alınarak, Türkiye’ye büyükelçi olarak sürgüne gönderildi.

Ama Prag Baharı'nın etkisi Sosyalist blokta alttan alta sürdü. Berlin Duvarı'nın yıkılması, SSCB Genel Sekraterliği'ne gelen Gorbaçov’un 1990’ların başında Preztroyka-Glastost politikalarını başlatmasının ardından 1992’de Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla sonuçlanan çok önemli bir gelişim yaşandı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar