Merkez'den beklentilerin üzerinde faiz artışı

Merkez Bankası dün faizi beklenenin üzerinde 6.25 puan artırarak yüzde 17.75’ten 24.00’de çıkarttı. Kurda gerileme yaşandı. Şimdi piyasaların gözü istikrar için Orta Vadeli Program'a ve dış...

Merkez Bankası dün faizi beklenenin üzerinde 6.25 puan artırarak yüzde 17.75’ten 24.00’de çıkarttı. Kurda gerileme yaşandı. Şimdi piyasaların gözü istikrar için Orta Vadeli Program'a ve dış politikadaki gerginliklerin yumuşamasına çevrildi.

Merkez Bankası (MB) PPK’sı önümüzdeki dönem enflasyon beklentilerini göz önünde tutarak dün politika faizi olarak isimlendirilen haftalık repo faizini yüzde17.75’ten yüzde 24.00’e yükseltti. Hafta başında analistlerin beklentisinin ortalama 300-400 baz puan olduğunu yazmıştık. Merkezin 6.25 puanlık artış kararı beklentilerin üzerinde oldu. Kararın açıklanması öncesinde 6.41 seviyesindeki dolar kuru 40 kuruş gerileyerek 6 liraya kadar düştü. Ardından yarım saat içersinde 6.15 seviyesine yükseldi. Saat 16.00 sırasında da o seviyedeydi. MB açıklamasında bu konu şöyle dile getirildi:

“Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengeleme eğiliminin belirginleştiğine işaret etmektedir. Dış talep gücünü korumakla birlikte, iç talepteki yavaşlama hızlanmaktadır. Yakın dönemde enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeler fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret etmiştir. Döviz kurundaki hareketlenmelerin de etkisiyle fiyat artışları alt kalemler bazında genele yaygın bir nitelik gösterdiğine dikkat çekmektedir. İç koşullardaki zayıflamaya rağmen, fiyatlama davranışlarında gözlenen bozulma enflasyon görünümüne dair yönünü yukarı yönlü oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma kararı almıştır.”

MB'nin kararından önce TESK toplantısında konuşurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurdaki dalgalanmaya karşı yeni adımlar atılacağını açıkladıktan sonra, MB'nin faiz kararına değinirken, “Öncelikle faiz konusundaki hassasiyetim aynı, değişen bir şey yok. MB, bağımsız ya, dolayısıyla o kendi kararını alır, ayrı. Yüzde 50’lere varan faiz oranı olduğu zaman, böyle 50 kazanan var mı? Bu gerçek ortadayken faiz denilen sömürü aracını kullanmaya asla aracı olamayız, vesile olamayız, Bugüne kadar MB'nin açıkladığı enflasyon oranını tutturduğunu görmedim. Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. 'Enflasyon sebeptir faiz neticedir' diyorsan işi bilmiyorsun arkadaş” değerlerdirmesini yaptı. Daha önce de açıkladığı bu görüşü üzerine kur kısa sürede 12.39’da 6.55 seviyesine kadar yükseldi.

Erdoğan’a cevap CHP milletvetkili Aykut Erdoğdu’dan geldi:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 259 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 308 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 245 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar