Dolar önceki gece yarısı 4.97’nin üstünü gördükten sonra...

Önceki gece doların piyasaların kapalı olduğu saatte 4.97 liranın üstüne çıkmasının ardından sabah saatlerinde Berat Albayrak, Merkez Bankası bağımsızlığını vurgulayıp alanının...

Önceki gece doların piyasaların kapalı olduğu saatte 4.97 liranın üstüne çıkmasının ardından sabah saatlerinde Berat Albayrak, Merkez Bankası bağımsızlığını vurgulayıp alanının genişleteceğine yönelik açıklama yaptı. Albayrak, enflasyonla mücadele ve mali disiplin gibi konularda da geniş açıklamalar yapınca dolar 4.80 seviyesine geriledi. Albayrak'ın demeci etki ederken, içte ve dışta yeni adımlara göre değerlendirmeler yapılacağını söylemek yanlış olmaz.

Yeni devlet modeliyle ilgili birbiri ardından kararnameler yayınlanyor. Yeni yönetim şekli oluşturuluyor. Üzerinde en çok durulan konuların başında Merkez Bankası ile ilgili söylemler söz konusu oluyor. Salı günü dolar 4.69 lira seviyesindeyken, bazı kamu yöneticilerinin sürelerinde indirim yapan kararnameyle ilgili Merkez Bankası yönetiminin de süresinin beş yıldan dört yıla indirilmesi, bağımsızlığına müdahale olarak değerlendirildi. Çarşamba günü dolar 4.83 liraya yükseldi. Piyasalar kapalıyken, önceki gece saatlerinde yükselişi sürdü 4.97’nin üzerini görerek rekor kırdı.

Derecelendirme kurumu Moody’s müşterilerine gönderdiği bilgi notunda, bağımsızlığı konusunda endişeleri olduğunu belirttikleri Merkez Bankası’nın finansal sistemde dengesizliklerin düzeltilmesindeki önemli rolünün dikkate alındığında, bu yöndeki zorlukların ve meydan okumaların kredi notu için negatif sonuçlar vereceğini açıkladı.

Bu olumsuz gelişmeler karşısında dün sabah Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak, Anadolu Ajansı'na ekonomi konusunda geniş açıklamalarda bulunurken, “Hiç olmadığı kadar etkin bir Merkez Bankası, yeni dönem politikamızın temel hedefleri arasında yer alacaktır. Merkez Bankası bağımsızlığı ve karar alma mekanizmalarının spekülasyonlara konu edilmesi kabul edilemez”dedi. Bu açıklama dolardaki yükselişi frenleyip 4.80’ler seviyesine inmesini sağladı.
Albayrak, ayrıca mali disiplin, ekonominin öncelik olduğu, para politikaları, finansal istikrar, şirket borçları ve yatırımlar konularında da şu açıklamalar yaptı:

MALİ DİSİPLİNDEN TAVİZ YOK: Mali disiplinden taviz vermeyeceğiz. Bütçeye uygun yapısal dönüşümleri hayata geçireceğiz. Bütçe dengesinin OVP hedefleri doğrultusunda gerçekleşmesine uygun Maliye politikalarını uygulayacağız.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar