Merkez dünkü kararıyla faizini dünyada ikinci sıraya getirdi

Birinci sayfa özeti: Merkez Bankası PPK’sı yaptığı erken toplantıda yaptığı 300 baz puanlık artış ve sadeleşme kararıyla 16.50 seviyesine yükselttiği politika faizini dünkü 7 Haziran...

Birinci sayfa özeti: Merkez Bankası PPK’sı yaptığı erken toplantıda yaptığı 300 baz puanlık artış ve sadeleşme kararıyla 16.50 seviyesine yükselttiği politika faizini dünkü 7 Haziran toplantısında 1.25 puanlık sürpriz artışla 17.75 seviyesine yükseltti. Bu kararla Merkez Banka'mızın faizi yüzde 40’lık dünyadaki en yüksek Merkez Bankaları faizleri sıralamasında ilk sıradaki Arjantinin ardından ikinci sıraya oturttu. Bu artışın hafta başında bankaların mevduat ve kredi faizlerinde artışa neden olacağı bekleniyor.

Merkez Bankası’nın olağanüstü toplantıda 300 baz puanlık artış ve sadeleştirme ile politika faizini 16.50’ye yükseltmesinin ardından, 7 Haziran toplantısı öncesi analistlerin yarısı yeni bir faiz artışı beklemediklerini ifade ediyorlardı. Diğer yarısının artış beklentisi ise ağırlıklı olarak 50 baz puan seviyesindeydi. Dün toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu beklentilerin ötesinde politika faizini sürpriz şekilde 125 baz puan artırarak 17.75’e yükseltti.

Bu ilk anda TL’nin dolar karşısında yüzde 2 değer kazanmasına, dolar değerinin 4.45 seviyesine gerilemesine neden oldu. Borsa endeksi ise yüzde 1.5 değer kaybetti.

Merkez Bankası, faizi 17.75’e yükselince gelişen piyasalarda faiz sıralamasında yüzde 17’lik Ukrayna faizinin üzerine çıkarak, yüzde 40’lık Arjantin Merkez Bankası faizinin ardından ikinci sıraya yükseldi.

Merkez Bankası PPK’sı faiz kararı ile ilgili açıklamasında, enflasyondaki yükselişin, maliyet yönlü gelişmelerde etkili olduğu vurgulanarak, “Enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede kurul fiyat istikrarını desteklemek amacıyla parasal sıkılaştırmaların güçlendirilmesine karar vermiştir” diyerek kararının gerekçesini ortaya koydu.Temel amacı fiyat istikrarı konusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir, görüşünü de belirtti.
Bu faiz kararı sonrası mevduat ve kredi faizlerinde beklenti ne olabilir?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar