Doğu ekspresinin getirdiği canlılığın hatırlattığı

Kars TSO Başkanı, Doğu Ekspresi'nin moda olmasının kentlerine 5 ayda 50 milyon liralık gelir getirdiğini açıklıyor. Kars-Tiflis-Bakü demiryolunun da bölgeye önemli imkan yaratacağını söylüyor. Erzurum TSO...

Kars TSO Başkanı, Doğu Ekspresi'nin moda olmasının kentlerine 5 ayda 50 milyon liralık gelir getirdiğini açıklıyor. Kars-Tiflis-Bakü demiryolunun da bölgeye önemli imkan yaratacağını söylüyor. Erzurum TSO Başkanı Lütfü Yüvelik ise içte ve sınır ötesindeki illerin oda temsilcileriyle bir çalıştay düzenleyerek demiryoluna bağlı ticari gelişme ve yatırımları ele alıp raporlaştıracaklarını açıklıyor.

Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, Doğu Ekspresi ile seyahatin moda olmasının kentlerine büyük canlılık getirdiğini ve kasım-nisan arasında gelen 70 bin turistten, 50 milyon gelir sağlandığını belirterek, “Konaklama kapasitesini artırıcı yatırımların sürmesiyle Kars’ın cazibe merkezi haline geleceğini düşünüyorum” değerlendirmesini yapıyor.
Alibeyoğlu, 5 aylık dönem gelirinin dökümünü yaparken, “Kasım-nisan aylarında konaklamadan 10 milyon lira, şehir içi ulaşımdan 4.5 milyon lira, şehrin sembolü haline gelmiş kaşar ve bal gibi yöresel ürünlerin satışında 24 milyon lira gelir elde edildi. Bu rakamların zamanla artacağını umut ediyoruz” bilgisini veriyor.

Doğu Ekspresi’nin Kars’ta yarattığı canlanmaya işaret eden Alibeyoğlu, “Biz bu yoğunluğa hazırlıksız yakalandık. Bir anda sosyal medyanın da etkisiyle ilimiz insanların merakını çekti. Bu bizi bir yandan sevindirirken, bir yandan da yoğun talebe karşın yeterli olmadığımız noktaları keşfettik. Gelen misafirleri daha iyi ağırlamak adına turizme yönelik çalışmalar başlatıldı. Özellikle konaklama alanlarında kapasite artırımına giden çalışmalar başlattık” diyerek, içerisinde bulundukları durumu ortaya koyuyor.

Alibeyoğlu, “Bakü-Tiflis-Kars tren hattının açılışının ardından inşa halindeki lojistik merkezi hayata geçecek. Çin’e kadar uzanacak bu hatta yapılacak ticarette, Çin’e yapılacak ihracatın gümrüklemesinin Kas’ta yapılacak olması, kenti ticaret kapısı haline getirecek” değerlendirmesini de yapıyor.

Bir yıl kadar önce Erzurum TSO Başkanı Lütfü Yücelik, bölgedeki iller ve Bakü-Tiflis -Kars demiryolu üzerindeki yurtdışındaki illerin iş dünyası temsilcileriyle, projenin getireceği imkanları bir çalıştayda ele almayı düşünüyordu. Ne olduğunu sordum. Yücelik, “Hazırlıklara başladık, ama önce oda seçimleri gündeme geldi, ardından erken seçim söz konusu oldu. 24 Haziran geçince bu konuyu yeniden ele alıp canlandırma kararındayız. Bir yandan içte ve dıştaki illerin odalarının temsilcilerinin katılacağı çalıştayı toplayaçağız diğer yandan da bu demiryolunun bölgede hangi yatırımları gerekli kılacağını ve beklenen ticari imkanın ne olabileceğini, uzmanlara hazırlattığımız bilimsel çalışmalar ve raporlarla ortaya koyacağız. Bu demiryolunun bölgemiz ticaretini artıracağı gibi, bu ticareti geliştirecek bölgedeki yeni yatırımların da neler olabileceğini ele alacağız” değerlendirmesini yaptı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar