“Kamutay bugün doğdu karanlıkları boğdu”

Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun. Bugün bu nedenle 23 Nisan’la ilgili iki anımı sizlerle paylaşmak istedim.İlkokul öğrencisiyken 23 Nisan’larda bize öğretilen bir marşı...

Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun. Bugün bu nedenle 23 Nisan’la ilgili iki anımı sizlerle paylaşmak istedim.

İlkokul öğrencisiyken 23 Nisan’larda bize öğretilen bir marşı, anlamını tam bilemeden, boyun damarlarımız şişerek, bağırarak söylerdik: “Bugün 23 Nisan/Neşe doluyor insan/Kamutay bugün doğdu/ karanlıkları boğdu.”

Yıllar sonra kamutay sözcüğünün 1930’ların öz Türkçe modasına uygun olarak Büyük Millet Meclisi anlamına kullanıldığını öğrenmiştim. 23 Nisan’ın biz çocuklara armağan edilmiş “Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olması daha o çocuk yaşta bizi çok mutlu ederdi.

1979 yılını UNESCO Dünya Çocuk Yılı ilan edince, TRT iki çalışanını Tekin Özertem ve Canan Meray’ı bugün geleneksel hale gelen Uluslararası 23 Nisan kutlamalarını hazırlamakla görevlendirdi. O hazırlık toplantılarına ben, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Yönetim Kurulu adına Başkanımız Aziz Nesin tarafından görevlendirildim.

Tören hazırlıkları yapılırken başka ülkelerden gelen misafir çocukları, stadyumdaki gösterisi sırasında stadın ortasına getirilen bir dünya maketinin içinden çıkan barış güvercinlerinin uçurulması kararlaştırıldı. Ve bir çocuğun barış bildirisi okuması düşünüldü.Toplantıda TYS adına katıldığım için bildiriyi yazma görevi bana verildi. O bildiri, hatırladığım kadarıyla şöyle başlıyordu: "Biz çocuğuz akılız/Güzelliğiz yarınız/Bizim beyinlerimizde / Çiçekler içerisinde/ Bir dünya barış bahçesi var.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar