Sanayi 4.0 için önce eğitim 5.0’da olmamız gerekir...

Doçent Burak Küntay, "Dönemsel olarak Türkiye’nin geleceği için farklı konular öne çıkıyor. Enver Yücel bir konuşmasında, ‘Endüstri 4.0 olabilmemiz için eğitimde 5.0 olmamız...

Doçent Burak Küntay, "Dönemsel olarak Türkiye’nin geleceği için farklı konular öne çıkıyor. Enver Yücel bir konuşmasında, ‘Endüstri 4.0 olabilmemiz için eğitimde 5.0 olmamız lazım’ dedi. Bu, Türkiye’nin geleceğini kucaklamak için gerekenin ne olduğunun reçetesi” diyerek eğitimi başarı öyküsünün odağına koyuyor.

Küntay, eğitimle ilgili şu değerlendirmeleri yapıyor:

“Savunma sanayisinden, telekomünikasyona, tekstilden otomotive, bilişimden sanata, aslında Türkiye’nin patlama potansiyeli olan bütün sektörlerin alt yapısını sağlayacak en önemli nokta, hiç şüphesiz ki doğru ve kalifiye eğitimdir.

Eğitimden kastımız ise sadece lisans, yüksek lisans ya da doktora değil... Belki de okul öncesinden başlayan, ortaokul ve lisede sadece bir sonraki aşamaya geçmek için öğrencilerin ömürlerini sınava adadığı, hayatlarının en büyük kriteri üç beş tane sınav olduğu bir sistem dışında, diploma almayı değil mesleki yeterliliği hedefleyen bir sistemdir. Meslek okulları ve meslek liselerinin geliştirilmesiyle birlikte sadece beyaz yakaya değil mavi yakaya da birey hazırlayan bir eğitim sistemi zaruridir. Herkesin aynı kulvarda koştuğu bir yarıştan ziyade, farklı kulvarlara dağıldığı ve birlikte çalışarak kolektif başarıyı hedefleyecek bir eğitim sistemi geleceğin en büyük yatırımı olacaktır.

Böyle bir yükseliş için gereken sistemi kısaca özetlemem gerekirse; üniversitelerin mesleklere hazırlık için sektörlerle daha entegre eğitimler verdiği, yüksek okul bitiren öğrencilerin diplomalarını aldığı an itibariyle sektör tecrübelerinin bir-iki yıl olduğu ve tüm mezunların Türkiye’nin gelişiminde rol aldığı bir sisteme geçiş şarttır.

Eğitim 5.0 yapmak sadece alıştığımız düzende hoca, öğrenci, lojistik ya da kullanılan envanter kalitesini artırmakla bitmez. Topyekun bir eğitim devrimiyle, eğitime bakış felsefesini kökten değiştirmek, Türkiye’nin geleceğine dair önünü açacak en büyük atılım olacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 259 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 308 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 245 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar