Bakan Zeybekci: Afrin operasyonunun ekonomiye negatif etkisi olmaz, derken...

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Meclis muhabirleriyle yaptığı sohbette “Afrin operasyonunun ekonomiye negatif etkisi olmaz” demiş. Bu konuyu ele alıp irdelediğimde bölge oda başkanlarının “müzakerelerle...

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Meclis muhabirleriyle yaptığı sohbette “Afrin operasyonunun ekonomiye negatif etkisi olmaz” demiş. Bu konuyu ele alıp irdelediğimde bölge oda başkanlarının “müzakerelerle barışçıl çözüm”önerilerinin daha doğru olduğu düşüncesini edindim. Araştırdığım veriler ve aldığım değerlendirmeler bunu gösteriyor.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Meclis muhabirleriyle sohbet ederken, "Ekonominin Afrin operasyonu için hazırlığı var mı” sorusuna, “Afrin operasyonunun ekonomiye olumsuz bir etkisi olmaz. Negatif etki beklemek Türkiye ekonomisine haksızlık olur.Türkiye 40 yıldır terörle mücadele ediyor. Faiz ve kurlarla ilgili hareketlenme beklemiyorum. Dolardaki hareket ise uzun vadede aşağı yönlü olacaktır.” açıklamasını yaptığını Canan Sakarya’nın haberinden öğreniyoruz.

Yurt Haberleri Servisimizin bölgenin üç şehri Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa oda başkanlarından aldığı değerlendirmelerde, devletin Afrin konusunda alacağı her türlü kararı destekleyeceklerini belirtiyorlar. "Böyle zamanda sadece ekonomi göz önüne alınamaz, güvenlik olmazsa ticaret olmaz” değerlendirmesini yapıyorlar. Buna karşılık sınırdaki harekatlılığın olumsuz sonuçları olduğunu vurgulayarak, sorunun müzakere ile barışçıl çözümünün doğru olacağını vurguluyorlar.

Elimizde bölgede son askeri harekatlarla ilgili harcamaların ne olduğu konusunda resmi bir bilgi yok. Ama Bakan Zeybekci’nin sözünü ettiği terörle mücadele konusunda yapılmış açıklamalar ve araştırma sonuçları var. Sanırım bunlar muhtemel operasyonun maliyeti konusunda bir kıyas imkanı verebilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başbakanlığı döneminde, “Terörün ekonomik maliyeti büyük, 30 yılda 350 milyar dolar” değerlendirmesini yapmıştı. Küresel Barış Endeksi'nin 2017 raporunda ise Türkiye’nin terör konusundaki harcamasının 187 milyar, 388 milyon dolar olduğu hesaplaması bilgisi yer alıyordu. Sadece, son Güneydoğu'daki hendek-çukur eylemlerinin yarattığı zarar konusundaki bir haberde ortaya çıkan zararın 10 milyar lira olduğu bilgisi de veriliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar