Demokrasiye ve siyasete kumpas

AKP ve MHP'de yaşanan oy kayıpları önemli rakamlara ulaşmaya başlayınca ne yapacaklarını bilemediler. Yeni kurulan partiler Cumhur İttifakının oy kaybetmesinde etken hale gelince, seçim ve siyasi partiler kanununda...

AKP ve MHP'de yaşanan oy kayıpları önemli rakamlara ulaşmaya başlayınca ne yapacaklarını bilemediler. Yeni kurulan partiler Cumhur İttifakının oy kaybetmesinde etken hale gelince, seçim ve siyasi partiler kanununda değişiklik için iki parti komisyonlarını kurdular. Hedefleri yeni kurulan partilerin seçimlere katılmasını zorlaştırmak.

Baskın erken seçim hazırlığı da sayılabilecek bu gelişme demokrasiye de siyasete de kumpas sayılmaz mı? Siyasî partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az 6 ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunması şartı var. Bu şartları ağırlaştırmanın ya da yeni partilerin seçimlere katılmasını başka maddeler de koyarak zorlaştırmanın amacı bellidir:

Erdoğan iktidarının oy kaybını engellemek. Erken ya da zamanında yapılacak seçimde AKP'yi yeniden tek başına iktidar yapmak.

İşte çok partili demokrasiye ve siyasete kurulmak istenen kumpas budur.

Aslında fazla uğraşmadan daha önce uygulanan bu seçim yöntemini de getirebilirler:

-   Açık oy, gizli sayım…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Süleyman Soylu; Uğur Dündar'ı oku 04 Şubat 2021 | 1.956 Okunma Erdoğan'ın anayasa niyetini açıklıyorum 03 Şubat 2021 | 4.336 Okunma Telekom'un hortumlanması 02 Şubat 2021 | 1.756 Okunma AKP-MHP kumpası ve CHP'deki istifalar 01 Şubat 2021 | 2.407 Okunma Gazeteciliğimin Hatıra Defteri - 1 31 Ocak 2021 | 680 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar