Amerikan rüyası ve Türkiye

Amerika ile yaşanan ambargo krizini anlayabilmek için Osmanlı Devleti ile başlayan ve Cumhuriyet dönemi ile devam eden iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihçesini hatırlatmak istiyorum:Osmanlı döneminde Amerika'nın ilk diplomatik...

Amerika ile yaşanan ambargo krizini anlayabilmek için Osmanlı Devleti ile başlayan ve Cumhuriyet dönemi ile devam eden iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihçesini hatırlatmak istiyorum:

Osmanlı döneminde Amerika'nın ilk diplomatik görüşme teklifi 1815'de Londra Sefiri tarafından Osmanlı Devleti'nin Londra Sefiri İsmail Ferruh Efendi'ye gayrı resmi görüşmede bildirdi.

Padişah 2. Mahmud, "Amerika'nın Bağımsızlık Savaşı'nda İngiltere'ye karşı Fransızlarla birlikte hareket ettiği" gerekçesiyle diplomatik görüşme talebini reddetti.

Amerikan Başkanı Andrew Jackson ile 2. Mahmud döneminde 7 Mayıs 1830'da, "Osmanlı - ABD Ticaret Antlaşması" imzalanması ile iki ülke arasındaki ilişkiler resmi boyut kazandı

Amerika I. Dünya Savaşında Osmanlı'ya savaş ilan etmedi ve savaş sonrası 8 Ocak 1918'de Amerikan Başkanı Woodrow Wilson, 14 maddelik kongre bildirgesinin 12. Maddesine şu hükmü koydu:

- "Bugünkü Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Türk kesimlerine güvenli bir egemenlik tanınmalı, Türk yönetimindeki öbür uluslara da her türlü kuşkudan uzak yaşam güvenliğiyle özerk gelişmeleri için tam bir özgürlük sağlanmalıdır. Ayrıca Çanakkale Boğazı uluslararası güvencelerle gemilerin özgürce geçişine ve uluslararası ticarete sürekli açık tutulmalıdır."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Süleyman Soylu; Uğur Dündar'ı oku 04 Şubat 2021 | 1.956 Okunma Erdoğan'ın anayasa niyetini açıklıyorum 03 Şubat 2021 | 4.337 Okunma Telekom'un hortumlanması 02 Şubat 2021 | 1.756 Okunma AKP-MHP kumpası ve CHP'deki istifalar 01 Şubat 2021 | 2.407 Okunma Gazeteciliğimin Hatıra Defteri - 1 31 Ocak 2021 | 680 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar