Bakanlar Saray'ın memurları

Bürokrasiden siyasete adım atan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu ile yaptığım söyleşinin bu bölümünde yeni Başkanlık rejimi hakkındaki görüşleri var."Tek kişi...

Bürokrasiden siyasete adım atan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu ile yaptığım söyleşinin bu bölümünde yeni Başkanlık rejimi hakkındaki görüşleri var.

"Tek kişi yürütmeyi, yasamayı ve yargıyı yönetiyor.  Bu durum padişahlık ve krallık sisteminde olmayan bir yetkidir" diyen Kuşoğlu bakanlar için, "sarayın memurları" dedi.

- Başkanlık Rejimi 24 Haziran ile yürürlüğe girdi. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kuşoğlu: Türkiye'nin kamuda bir reforma ihtiyacı vardı. Bürokrasimiz teknolojiden ve iletişimdeki gelişmelerden yeterince istifade edemiyordu.  Devletin hem idari hem de teknolojik reforma ihtiyacı vardı. Lakin şimdiki gibi bir sistem değişikliğe ihtiyaç yoktu.

Yapılan değişiklik temel olarak şu: Başbakanlığın kaldırılması. Başbakanlık Selçuklulardan beri hükümeti temsil eden icrayı temsil eden bir makamdı. Cumhurbaşkanlığı da, Padişahlık da, Hakanlık da devleti temsil ederdi. Başbakanlık icrayı temsil eden makamdı. Müştereken birlikte çalışırlardı. Bu da bir devlet geleneğiydi. Binlerce yıllık bir geleneğimizi ilk defa ortadan kaldırdık.

Yerine devletin, hükümetin ve siyasi partinin iç içe geçtiği bir sistem kurduk. Hepsi tek bir kişi tarafından temsil ediliyor. Devlet ve hükümet yürütme erki tek bir kişi tarafından idare ediliyor. Aynı kişi yasama yetkisine de sahip durumda. Hem yasamayı belirliyor hem de yasamayı yapabiliyor.  Aynı zamanda yargıyı da yönetiyor. Bu durum padişahlık ve krallık sisteminde olmayan bir yetkidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Süleyman Soylu; Uğur Dündar'ı oku 04 Şubat 2021 | 1.955 Okunma Erdoğan'ın anayasa niyetini açıklıyorum 03 Şubat 2021 | 4.330 Okunma Telekom'un hortumlanması 02 Şubat 2021 | 1.753 Okunma AKP-MHP kumpası ve CHP'deki istifalar 01 Şubat 2021 | 2.407 Okunma Gazeteciliğimin Hatıra Defteri - 1 31 Ocak 2021 | 678 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar