‘Olağanüstü Hal Rejimi’ sürüyor, ama başka koşullarda...

Sibel Eraslan, dün Star gazetesindeki köşesinde, seçim sonuçlarını değerlendiren önemli bir yazı yazdı. Eraslan seçimi bölgede AK Parti’nin kaybetmesinin tek sebebinin PKK olmadığını...

Sibel Eraslan, dün Star gazetesindeki köşesinde, seçim sonuçlarını değerlendiren önemli bir yazı yazdı. Eraslan seçimi bölgede AK Parti’nin kaybetmesinin tek sebebinin PKK olmadığını söylüyor. Eğer böyle olsaydı, doksanlı yıllarda da oyların çoğunluğunu alması gerekirdi diyor.

Ama unutmayalım ki, PKK doksanlı yıllarda orduya karşı sürdürdüğü savaşı dağlarda sürdürüyordu ve devlet otoritesi şehirlerde devam ediyordu. 

Eraslan’ın dediği gibi, seçim sonuçlarında, PKK tek sebep değil. Sebeplerin en büyüğü, kanaatimce IŞİD’in saldırısından sonra yükseliş trendine giren Kürt milliyetçiliğinin yarattığı siyasi dinamiklerin PKK eliyle kontrol edilmesi ve kullanılmasıdır. Alanın bu manada tamamen PKK’ya kalmasıdır.

Rojava’da ve Kobani’de olup bitenler ve  çözüm sürecinin yarattığı olanaklar hatırlanmadan, AK partinin seçim yenilgisini, aday seçimine, bir takım talihsiz ve zamansız ifadelere bağlamak yanıltıcı olabilir.

AK Partinin ‘iç sebeplerini ‘ istediğiniz kadar büyütün ve önemseyin, bu sebeplerin toplamı bile, Diyarbakır’da patlayan bombalar kadar etkili olamaz. Dicle Üniversitesinin patlamadan önce, sanırım bir ya da iki gün önce yaptığı araştırmaya göre,  AK Parti’nin oyları %30’lardaydı. Bomba patladıktan sonra bu oran başta Diyarbakır olmak üzere %15’lere geriledi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yazmaya kısa bir mola veriyorum 17 Nisan 2016 | 1.562 Okunma 'On yıl barışı beklemek, bir gün savaşmaktan iyidir' 14 Nisan 2016 | 983 Okunma Diyarbakır-Erbil Hattı 13 Nisan 2016 | 1.483 Okunma Bir din adamının gözüyle, Cizre ve bölgede durum-3 12 Nisan 2016 | 2.177 Okunma Bir din adamının gözüyle Cizre’de ve bölgede durum-2 11 Nisan 2016 | 3.893 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar