Feridun Sinirlioğlu’nun Erbil ziyareti

AK Parti’nin seçim zaferi, hiç şüphe yok, Türkiye’nin arka bahçesinde (IKBY-Irak Kürt Bölgesel Yönetimi) yaşanan sorunların giderilmesinde hayırlı sonuçlara yol açacaktır. Seçimler, siyasi...

AK Parti’nin seçim zaferi, hiç şüphe yok, Türkiye’nin arka bahçesinde (IKBY-Irak Kürt Bölgesel Yönetimi) yaşanan sorunların giderilmesinde hayırlı sonuçlara yol açacaktır.

Seçimler, siyasi belirsizlikleri ortadan kaldırdı. AK Parti 2019 yılına kadar Türkiye’yi tek başına yönetecek. Oysa, seçim sonuçlarına yönelik beklentiler, dünyada ve Ortadoğu’dan bakıldığında, AK Parti’ye tek başına bir iktidar şansı tanımıyor, hem bizim hem dünya medyasının yarattığı algılar nedeniyle AK Parti’nin dışında kalacağı bir koalisyon hükümeti formülüne dayanıyordu.

Batılı güçler, HDP’nin, AK Parti’nin oylarını biraz daha aşağı çekip, iktidar şansını yok edeceğini hatta ‘Sultan’ Selahattin Eyyubi olarak tanımladıkları Erdoğan’ın HDP eliyle iktidardan düşürüleceğine inanıyorlardı.

***

Erbil hükümetinde yer alan partilerden GORAN ve KYB de bu fikri paylaşan partiler oldular. Her iki parti, Haziran seçimlerinden başlayarak, KDP ve Lideri Mesut Barzani’ye karşı yürüttükleri mücadeleyi, İranlılar ve PKK’nın katkılarıyla daha da sertleştirdiler.

Mesut Barzani’yi başkan yaptırmayacağız, Kürdistan Erbil’den yönetilemez (Kantonlara bölünüp yönetilmeli anlamında) gibi söylemler, aslında sadece Mesut Barzani’ye karşı değil ama Türkiye’nin Erbil politikalarını da etkisiz hale getirmeyi ve Türkiye’ye karşı Erbil merkezli ama Türkiye’yle çatışacak yeni bir siyasi bir blok oluşturmayı amaçlıyordu.

Hem GORAN hem KYB, Haziran seçimlerinde HDP’ye, aktif destek sağladılar. Bu partiden heyetler Batman ve Diyarbakır gibi illerde kapı kapı dolaşıp HDP’ye oy istediler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yazmaya kısa bir mola veriyorum 17 Nisan 2016 | 1.564 Okunma 'On yıl barışı beklemek, bir gün savaşmaktan iyidir' 14 Nisan 2016 | 984 Okunma Diyarbakır-Erbil Hattı 13 Nisan 2016 | 1.483 Okunma Bir din adamının gözüyle, Cizre ve bölgede durum-3 12 Nisan 2016 | 2.179 Okunma Bir din adamının gözüyle Cizre’de ve bölgede durum-2 11 Nisan 2016 | 3.895 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar