Cihannuma Amerika buluşmaları

Son bir haftayı iki milletvekili arkadaşım, Cemal Öztürk ve Yasin Aktay’la beraber Amerika’da geçirdik. Cihannuma Amerika buluşmaları çerçevesinde hazırlanan programın yoğunluğu nedeniyle, geçen pazardan...

Son bir haftayı iki milletvekili arkadaşım, Cemal Öztürk ve Yasin Aktay’la beraber Amerika’da geçirdik.

Cihannuma Amerika buluşmaları çerçevesinde hazırlanan programın yoğunluğu nedeniyle, geçen pazardan bu yana gazeteye yazı yollayamadım. Oysa yazılması gereken ve benim de içimden yazmayı geçirdiğim konular da biriktikçe birikti.

Şunun altını çizmek gerekir: Amerika’yı Körfez Savaşları ve sonrasında yaşanan Irak işgali sürecinde bile sanırım bu kadar çok konuşmamıştık.

Bunun şüphesiz birçok önemli sebebi var.

Türkiye Körfez Savaşları başladığında rahmetli Özal’ın bir koyup beş almak yolundaki kehanetinin pek de doğrulanmadığını görünce, gelişmeleri güçlü ve iddialı bir pozisyon alarak değil, daha pasif bir pozisyon alarak izlemiş, 1 Mart tezkeresini meclisten geçirmeyerek, ABD’nin hışmını üstüne çekmişti.. ABD’nin kızgınlığını realize edeceği bir alan yoktu. Ama yine de Bush yönetimi 1 Mart tezkeresinin rövanşını almak için yüzünü PKK’ye dönmüş ve örgütü Türkiye’ye karşı savaşa sokmaya çalışmıştı. Nizamettin Taş ve Osman Öcalan liderliğindeki PKK’nin Washington’dan gelen teklifleri reddettiği biliniyor. O dönemde PKK kendi içinde bir tartışma başlatmış ve savaş istemeyenler örgütten ayrılmak zorunda kalmıştı. Ama ayrılanlar, PKK’yi yeni bir savaşın içine sokabilecek militan kadroları da beraberlerinde alıp gitmişlerdi. PKK’nin kendini toparlaması uzun zaman almış ve 2004 yılında toplanan kongrede savaş kararı alınmasına rağmen, bu kararın hayata geçirilmesi mümkün olmamıştı. Bu konuda yaşananları anlatan bir araştırma kitabını yayına hazırlıyorum. Kitap yayınlandığında bugün gittikçe şaşırtıcı bir hal alan ve hedefinde Türkiye’nin olduğu Amerikan politikaları daha iyi anlaşılacaktır.

Üzgünüm ama bu politikaların daha doğrusu sanki üstünde pek de çalışılmamış ve hedefinde Türkiye’nin olduğu tehlikeli bir stratejinin hayata geçirildiğini düşünüyorum.

Sorun PYD’nin DAİŞ’e karşı desteklenmesi veya Suriye Kürtleri’ne PYD üzerinden Cenevre’de yer açılması değil. Korkarım ABD planı daha kapsayıcı..

Korkarım ABD’nin Ortadoğu politikalarına yön verenler, Aksiyon dergisine konuşan PYD yetkilisinin inandığına inanıyorlar: Rojava’da ne varsa, Türkiye’de de o olacak!

Meselemiz şu ya da bu örgütün terör listesinde olması veya bu listede olmayan örgütlerin bu listeye alınmasını istemek gibi basit ve hiçbir şeyi açıklamaya yetmeyecek kadar basit bir mesele değil.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yazmaya kısa bir mola veriyorum 17 Nisan 2016 | 1.564 Okunma 'On yıl barışı beklemek, bir gün savaşmaktan iyidir' 14 Nisan 2016 | 984 Okunma Diyarbakır-Erbil Hattı 13 Nisan 2016 | 1.483 Okunma Bir din adamının gözüyle, Cizre ve bölgede durum-3 12 Nisan 2016 | 2.179 Okunma Bir din adamının gözüyle Cizre’de ve bölgede durum-2 11 Nisan 2016 | 3.895 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar