Bir din adamının gözüyle Cizre ve bölgede durum-1

Cizre’de bir din adamı bana çok değerli bir yazılı metin verdi. Gönlüm bu metni okuyup bir kenara atmaya razı olmayınca, okurlarımla paylaşmaya karar verdim. Kürt meselesi ve bugün olup bitenler bağlamında...

Cizre’de bir din adamı bana çok değerli bir yazılı metin verdi. Gönlüm bu metni okuyup bir kenara atmaya razı olmayınca, okurlarımla paylaşmaya karar verdim.

Kürt meselesi ve bugün olup bitenler bağlamında, Türkiye ya yepyeni referanslara sahip olacak, ya da korkarım ki bölünme derinleşecek ve bizzat Kürt toplumu içinde ayrışma hız kazanacak. Bu din adamının gözlemleri kanaatime göre Türkiye’nin sahip olması gereken yeni referansları hatırlatması bakımından da son derece önemli. Metin çok uzun, ama ben özetlemekle yetineceğim, hem de üç gün boyunca:

***

“Âlem-i İslam çok zor bir dönemden geçiyor. Kadim fitne dönemlerinden belki daha beter bir dönem. Nerede Müslüman varsa orada ah u eninler var. Müslüman’ın kanı ve gözyaşları akıyor. Binlerce kardeşimiz ülkemize iltica ettiler… Cenabı hak bizi bu kötülüklerden kurtararak aziz kılsın..

“Ülkemiz, bölgemiz ve şehirlerimiz zor zamanlardan geçiyor. Cizre’nin merkez nüfusu 135 bin civarında ve yaklaşık 100 bin kardeşimiz, vatandaşımız kendi evlerini, kendi yurtlarını terk ederek başka şehirlere göç ettiler. Kimi bir akrabasına sığındı, kimi ev kiraladı, kimi köyüne döndü. Köylerimizdeki her bir evde 4-5 aile kalmakta, her bir odasında bir aile barınmaktadır. Şehirlerde güvenli mahallerde her bir evde 30-40 insan kalmaktadır. Halkımız göç eden akrabalarına, tanıdıklarına kapılarını açtı.

“Aileler ve çocuklar zarar gördü. Arada sivil insanlar da öldü, yakınlarının başı sağolsun. Evleri yıkıldı harabeye döndü. Nice camiler, mabetler, içinde ibadet edilmez hale geldi. Allah’ın evleri hedef alındı. Camilerimizden, cemaatlerimizden olduk. Birçok camide ezan okuyamadığımız zamanlar oldu. Kuran kurslarını kapatmak zorunda kalık. Eğitim-öğretime ara verdik.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yazmaya kısa bir mola veriyorum 17 Nisan 2016 | 1.564 Okunma 'On yıl barışı beklemek, bir gün savaşmaktan iyidir' 14 Nisan 2016 | 984 Okunma Diyarbakır-Erbil Hattı 13 Nisan 2016 | 1.483 Okunma Bir din adamının gözüyle, Cizre ve bölgede durum-3 12 Nisan 2016 | 2.179 Okunma Bir din adamının gözüyle Cizre’de ve bölgede durum-2 11 Nisan 2016 | 3.895 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar