Amerika ve Kürtler

ABD Başkan yardımcısı Joe Biden’la İstanbul’da buluşmak ve Kürt sorununu konuşmak doğrusunu söylemek gerekirse ufuk açıcıydı. Sayın Biden’ın kurduğu ve başka başka...

ABD Başkan yardımcısı Joe Biden’la İstanbul’da buluşmak ve Kürt sorununu konuşmak doğrusunu söylemek gerekirse ufuk açıcıydı. Sayın Biden’ın kurduğu ve başka başka düşünceleri çağrıştıran anahtar cümleleri, bana çok ilginç ve düşündürücü geldi. Mesela şu cümlesi:

‘Amerika’nın yararı nerede biliyorum ama bu sizin (Türkiye’nin) yararınıza mıdır, işte onu bilmiyorum..’

Kürt sorunu ve Suriye meselesi bağlamında ifade edilen bu cümle, hem gerçekçi bir bakışı hem isabetli bir tespiti, hem de, diplomatik üslubu zorlamaya gerek kalmadan ortaya atılan samimi bir cümle gibi geldi bana.

Gerçekten tartışmamız gereken temel konu bu değil mi zaten?

Amerika, şüphesiz Ortadoğu’da yeni çıkarların peşinde. Sözkonusu çıkarların realize edilmesinin nasıl bir süreçte gerçekleşiyor olması şüphesiz son derece önemli.

Washington’da alınan kararların, tasarlanan planların sahaya uyması, çıkarlar söz konusu olduğunda, asgari düzeyde bir ortaklaşmanın gözönünde bulundurulması veya hesaplanması lazım.

Bölgedeki aktörlerin hiçbiri artık sürecin nesnesi değil, öznesi durumundadırlar.

Kürt sorunu bağlamında yeni bir uyanışa giren Kürt milliyetçiliği ve bir yandan da Arap baharıyla beraber farklı bir aşamaya taşınan siyasal İslam gerçeği.. İkisi bir arada ve iç içe ama birbirine düşman cephelerde egemenlik savaşı veriyor. Siyasal İslam’ın şiddet ve terörle tanımlanan yeni biçimleriyle karşı karşıyayız.

İslam’ın geleceği için mücadele ettiği sanılan DAİŞ’in ulusalcılığı ve jakoben bir ulus-devlet kurma amacı bölgedeki siyasi dengeleri sarsmayı sürdürüyor. Kime ideal bir düşman lazımsa DAİŞ işte o benim der gibi bayrak sallıyor!

Öte yandan Irak ve Suriye toprakları üzerinde Kürt halkının yeni bir gelecek arayışı ve Kürt milliyetçiliğinin yükselişine tanık olmaktayız.

PKK’nin zamanla irredentalist politikası olan yegane hareket haline gelmesi ve bunun başta KDP olmak üzere diğer Kürt partilerinde yarattığı rahatsızlık inkar edilemeyecek boyutlara geldi.

Joe Biden milletvekilleriyle bir araya geldiği toplantıda bu duruma değinirken “Mesut Barzani de PKK’yle mutlu değil” dedi.

İşte bu tablo içinde Amerika çıkarlarını realize etmek, Suriye ve Irak’ın geleceğinde söz ve karar sahibi olmak istiyor.

Joe Biden’ı dinlerken edindiğim izlenim şu:

ABD, bu karmaşık süreç içinde kendi çıkarlarının Türkiye’nin çıkarlarıyla ne kadar çatıştığı veya örtüştüğü konusunda net fikirlere sahip değil.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yazmaya kısa bir mola veriyorum 17 Nisan 2016 | 1.562 Okunma 'On yıl barışı beklemek, bir gün savaşmaktan iyidir' 14 Nisan 2016 | 983 Okunma Diyarbakır-Erbil Hattı 13 Nisan 2016 | 1.483 Okunma Bir din adamının gözüyle, Cizre ve bölgede durum-3 12 Nisan 2016 | 2.177 Okunma Bir din adamının gözüyle Cizre’de ve bölgede durum-2 11 Nisan 2016 | 3.893 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar