Diyarbakır-Erbil Hattı

Evet bu hat, artık Türk Hava Yolları'nın kapsama alanında. THY, Diyarbakır'dan Erbil'e 11 Nisan Pazar günü ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Mardin ve Diyarbakır milletvekilleri, Galip Ensarioğlu, Ebubekir Bal, Konya milletvekili...

Evet bu hat, artık Türk Hava Yolları'nın kapsama alanında. THY, Diyarbakır'dan Erbil'e 11 Nisan Pazar günü ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Mardin ve Diyarbakır milletvekilleri, Galip Ensarioğlu, Ebubekir Bal, Konya milletvekili ve Şırnak'tan sorumlu milletvekilimiz Abdullah Ağralı, Genel Başkan Yardımcımız Mehid Eker'in başkanlığında bir heyet olarak, Erbil'e giden ilk uçaktaydık.

Erbil'de güzel bir gün geçirdik. Gezinin en makbul yanı, heyetimizin Sayın Mesut Barzani tarafından kabul edilmesiydi.

Mesif diye bilinen konutunda bir saat kadar beraber olduk.

Sayın Barzani, Erbil-Diyarbakır uçak seferlerinin başlamasını önemli bir adım olarak gördüğünü ifade etti ve hayırlara vesile olmasını diledi.

Bir ara, sohbet sırasında, seferin kaç saat sürdüğünü sordu. 40-45 dakika diye cevap verilince, memnuniyet ifade eden bir yüz ifadesiyle gülümsedi. Erbil-Diyarbakır arasındaki mesafe artık bu kadar kısa. Oysa karayoluyla gitmek isteseniz, bir günü göze almak zorunda kalırsınız. Yol çok uzak olduğu için değil-sadece 380 km- ama güvenlik nedeniyle çok sayıda arama noktaları var ve bu arama noktalarından geçmek gerçekten zaman alıyor.

Erbil ve Ankara arasındaki, siyaset, ekonomi, kültürel ve sosyal ilişkilerin geleceğine büyük bir ivme kazandıracak, değerli bir adım daha atılmış oldu.

Olumlu sonuçlarını hep beraber göreceğiz.

İlk seferin başlaması, Erbil'de en çok tartışılan konuları ve sorunları da tetiklemiş durumda, onu da söyleyeyim.

KDP ve YNK'nin Ankara'daki bürolarının miadı doldu diye düşünüyor Erbil halkı. Kürt partilerin büro açtığı dönemde, neredeyse tek bir amaç vardı. Dış dünyaya, iki liderin, Mesut Barzani ve Celal Talabani'nin Ankara üzerinden gitmelerini sağlamak.. Bürolar, ayrıca, Kürdistan bölgesinden gelen vatandaşların turizm, sağlık ve Avrupa'nın çeşitli merkezlerine seyahatlerini organize ediyorlardı. Bu seyahatler bugün çok daha yoğun bir şeklide yapılıyor. Dolayısıyla, Ankara'daki bürolar üzerinden bu hizmeti yürütmek giderek zorlaşıyor. Erbil hükümeti bugün yaklaşık 15 kadar ülkede resmi temsilciliği olan bir hükümet. Ama bizde işler hala bu bürolar üzerinden yürüyor.

Erbil hükümetinin gönlünden geçen, hem siyasi hem ekonomik statüyü içinde barındıran bir model.

Irak Kürdistan Bölgesel Hükümeti ekonomik durgunlukla mücadele ediyor. Bir yandan DAEŞ'le savaş, bir yandan da, petrol fiyatlarındaki hızlı düşüş.. Buna bir de merkezi hükümetle yaşanan sorunları eklediğinizde durumun parlak olmadığını anlayabiliyorsunuz.

Son zamanlarda güvenlik kaygısıyla yaşanan vize sorunu ise oldukça sıkıntılı sonuçlar üretiyor. Anlatıldığına göre 28 bin tüccar Türkiye'den mal satın aldı, ama malların Erbil'e ulaşması, sahiplerinin vize alamamaları nedeniyle gerçekleşemiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yazmaya kısa bir mola veriyorum 17 Nisan 2016 | 1.564 Okunma 'On yıl barışı beklemek, bir gün savaşmaktan iyidir' 14 Nisan 2016 | 984 Okunma Diyarbakır-Erbil Hattı 13 Nisan 2016 | 1.483 Okunma Bir din adamının gözüyle, Cizre ve bölgede durum-3 12 Nisan 2016 | 2.179 Okunma Bir din adamının gözüyle Cizre’de ve bölgede durum-2 11 Nisan 2016 | 3.895 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar