Seçildim ama bu sayılmaz!

Türkiye, 2018 yılında Anayasa’sında yapılan değişikliklerle hükümet sistemini yeniledi. “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” Türk tipi bir başkanlık sistemi olarak...

Türkiye, 2018 yılında Anayasa’sında yapılan değişikliklerle hükümet sistemini yeniledi. “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” Türk tipi bir başkanlık sistemi olarak yürürlüğe girdi. Tam bir istikrar sağladı ve daha hızlı karar alan, uygulayan ve sonuçlandıran bu sistemle birlikte siyasi, ekonomik ve hatta günlük hayatı olumlu yönde etkileyen birçok gelişme yaşandı.

ÜLKENİN SELAMETİ İÇİN

Yeni sistem Türk milletinin hür iradesi ile yürürlüğe girmiştir ve artık bunun geri dönüşü yoktur. Buna rağmen zilleti oluşturan partilerin her fırsatta hâlâ Parlamenter Sistem’den bahsetmeleri hem milli iradeye saygısızlık, hem de bu milletin aklıyla alay etmektir. Unutulmasın ki, sistem değişikliği bir siyasi tercih değildir. Bu ülkenin selameti için mecburiyetten gündeme gelmiştir. MHP, vatanın ağır tehdit ve tehlikelerle karşı karşıya kalmasını seyretmemiş, bir an önce düze çıkmak ve gerçek gündemimize dönebilmek için harekete geçmiş ve gereğini yapmıştır.

ÇİFT BAŞLILIK HÂKİMDİ

Parlamenter Sistem’i bu ülke uzun yıllar uyguladı ama ne tartışmalar bitti, ne de verimli bir düzen kurulabildi. 1982 Anayasası, Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesi ile birlikte içinden çıkılmaz bir hâl aldı. Yürütmede çift başlılık, yönetim zafiyetleri getirdi. Bir tarafta hiçbir sorumluluğu bulunmayan ama halkın oylarıyla seçilmiş Cumhurbaşkanı, öbür tarafta yine milli iradeyle işbaşına gelmiş Türkiye Büyük Millet Meclisinin içinden çıkan, başında bir başbakanın olduğu ve tüm sorumluluğu da üzerinde taşıyan bir bakanlar kurulu vardı. Cumhurbaşkanları ile hükûmetler arasındaki yetki-sorumluluk ilişkileri çerçevesinde önemli sıkıntılar kaçınılmaz hâle gelmişti. Bu kargaşa içinde 15 Temmuz 2016›da Türk tarihinin en büyük ihanetlerinden biriyle karşılaştık. Böyle devam edilemezdi.

İSTİKRARLI VE ETKİN BİR YÜRÜTME

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Görev bize düşüyor 29 Haziran 2021 | 131 Okunma Muhalefet 28 Haziran 2021 | 434 Okunma AB olmasa da olur, onlar düşünsün 26 Haziran 2021 | 369 Okunma HDP kapatılırsa ne olur? 25 Haziran 2021 | 419 Okunma Dünyanın neresinde böyle bir partiye izin verilir? 24 Haziran 2021 | 485 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar