Ne işimiz var Ay'da, istemezük!

Fransız Le Figaro gazetesinin, “Erdoğan Türkiye’yi uzay gücü yapmak istiyor” başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “2023’e kadar ay ile ilk temas” sözünü içeren...

Fransız Le Figaro gazetesinin, “Erdoğan Türkiye’yi uzay gücü yapmak istiyor” başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “2023’e kadar ay ile ilk temas” sözünü içeren Türkiye’nin Milli Uzay Programı’nı tanıttığı belirtildi. Haberde, Erdoğan’ın ülkesinin uzay endüstrisini geliştirmek ve Türkiye’yi “küresel uzay yarışının zirvesine” götürmek için 10 stratejik hedefini açıkladığı kaydedildi.

“Türkiye aya uzay aracı ve insan göndermek istiyor» başlığını kullanan Alman Heise online sitesi haberinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iddialı bir uzay programı duyurduğuna yer verdi. İsveç’in resmi haber ajansı TT, haberinde, “Türkiye 2023’te Ay’a çıkmayı hedefliyor” başlığını kullandı. Macar Haber Ajansı, “Türkiye 2023’te Ay’a uzay aracı yollamaya hazırlanıyor” başlığını attı.

TÜRKİYE UZAY AJANSI’NIN HEDEFLERİ

Türkiye’nin Milli Uzay Programı’nın dünyadaki yankılarını gösteren haber özetlerinin bazıları bunlar. Hepsinin ortak tarafı Türkiye’nin bu işi başaracağını peşinen kabul etmiş olmaları. Türkiye’nin uzay faaliyetleri yeni başlamış değildir. Gelişen ve değişen şartlara bağlı olarak 2000’li yıllardan itibaren özellikle haberleşme ve yer gözlem uyduları konularında çok önemli ilerlemeler sağlanmıştır. 2018 yılında kurulan Türkiye Uzay Ajansı’nın hedefleri, “uzay ve havacılık sanayinin geliştirilerek uzaya bağımsız erişim imkanı sağlayacak tesis ve teknolojilerin kazandırılması, dışa bağımlılığın azaltılarak uluslararası alanda rekabet gücünün arttırılması, insan kaynağımızın geliştirilerek uzay alanında kabiliyetimizin yükseltilmesi” olarak tespit edilmiş ve buna uygun görevler verilmiştir. Milli Uzay Programı’nın ay görevi, hedeflenen 10 stratejik görevden sadece bir tanesidir.

“Uydu üretimi, bölgesel konumlama ve zamanlama, uzaya erişim ve uzay limanı, uzay havasına ilişkin teknolojik araştırmalar, uzay nesnelerinin yerden gözlemi ve takibi, uzay sanayi ekosisteminin geliştirilmesi, uzay teknolojileri geliştirme bölgesi, uzay farkındalığı ve insan kaynağının geliştirilmesi, Türk Astronot ve bilim misyonu” diğer hedefler olarak belirlenmiştir.

İSTİKBAL GÖKLERDEDİR

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Görev bize düşüyor 29 Haziran 2021 | 131 Okunma Muhalefet 28 Haziran 2021 | 434 Okunma AB olmasa da olur, onlar düşünsün 26 Haziran 2021 | 370 Okunma HDP kapatılırsa ne olur? 25 Haziran 2021 | 419 Okunma Dünyanın neresinde böyle bir partiye izin verilir? 24 Haziran 2021 | 487 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar