Ukrayna neden Pentagon’un eline verildi ve savaş aracına dönüştürüldü?

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Orhan Bursalı'nın bugünkü (08.03.2022)''Ukrayna neden Pentagon’un eline verildi ve savaş aracına dönüştürüldü?'' başlıklı yazısı.

ABD ve Batı’nın (NATO deyin) Ukrayna için sahada fiilen savaşa katılmaması Zelenski’yi neden hayal kırıklığına uğrattı, bilinmez. Bu bilinir bir şeydi. Hesap kitap, savaşa girmez olduğunu gösterir. Zaten açıklamalarını da yapmışlardı. Eğer niyetleri ciddi olsaydı, Ukrayna’yı 2008’de hemen NATO’ya alırlardı. Olmadı 2014’te yaşanan Donbas bölgesi savaşları (14 bin kişi öldü!) ve Kırım ilhakından sonra alırlardı! Eğer çok seviyorlardıysa!

Ama almadılar.. 2020’de bile NATO Genel Sekreteri, üyeler Ukrayna’nın NATO üyeliğini onaylamaya hazır diyordu, ama boş laf! Üyelik gelmedi! 

Soru: Neden?

İki yanıtı var: Rusya ile ilişkileri Avrupa üzerinde bozmayı istemediler. 2024’te “çok sevdikleri” Ukrayna’nın Kırım ve Donbas bölgeleri elden çıkarken bile ses çıkarmadılar! Mırın kırın... Diyebilirsiniz ki, özellikle Almanya’nın, genelde Avrupa’nın Rusya ile ekonomik ilişkileri, petrol, gaz, büyük Alman şirketlerinin Rusya’daki gerçekten büyük yatırımları, Rusya’daki büyük çıkarları, olayı mırın kırınla geçirmelerinin nedeni oldu.

BARIŞI İSTEMEDİLER!
Rusya’nın sınırında NATO silahlarının kendisine doğrultmuş olarak konuşlandırılmasına ve Ukrayna’nın NATO’ya alınmasına karşı büyük tepkisi her zaman gündemdeydi.

NATO, ABD, Avrupa, isteseydiler Ukrayna gerilimini ortadan kaldırabilirler ve Rusya ile “uzun vadeli bir güvenlik barışı” için adımı atabilirlerdi. Masaya otururlar, “Evet, Ukrayna’yı almayacağız, sen de Ukrayna’yı rahat bırak, gelin birlikte bu ülkenin inşasına birlikte yardımcı olalım” diyebilirlerdi. Demediler. Bunun yerine Ukrayna üzerinden Rusya ile gerilimi hep sıcak tuttular.

Hem Ukrayna’yı almıyorsun NATO’ya hem bu nedenle Rusya ile sürekli bir gerilimi ayakta tutuyorsun.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
RTE emeklilerin oyunu, ciğerini mi biliyor da zırnık koklatmıyor 28 Mart 2024 | 123 Okunma Seçime giderken: Umutsuzluk ve küslük bizlere yakışmaz... 26 Mart 2024 | 120 Okunma Erdoğan ekonomiyi neden çökertti? İki kötümser yanıt 25 Mart 2024 | 690 Okunma Ey seçmen, seçeceğin başkanın elini kolunu bağlama 24 Mart 2024 | 110 Okunma En rahatsız olduğu konuda ‘onları not alıyoruz’ 21 Mart 2024 | 146 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar