Tek Adam Putin çıkmazı ve Çin.. RTE ve mülteciler

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Orhan Bursalı’nın bugünkü (21.04.2022)''Tek Adam Putin çıkmazı ve Çin.. RTE ve mülteciler’’ başlıklı yazısı.

Salı günkü yazımı okumanızı öneririm öncelikle. Rusya’nın Ukrayna’nın “Batı- Doğu çatışmasında ana cephe olacağını hesap edemediğini, çok şey kaybettiğini madde madde”sıralamıştım. İşgal girişimi, nüfuz bölgeleri mücadelesini üstelik nükleer silah şantajı da içeren bir üst askeri aşamaya ve dünya çapında büyük bir cepheleşmeye yükseltti.

Rusya bunu bekliyor muydu, buna hazır mıydı?

Sanmıyorum... Bu iyi hesap edilmemiş küresel büyük bir askeri yanlış girişim olarak tarihe geçecek. Çünkü bunun sonuçlarını daha uzun süre yaşayacağız.

Burada kısaca bu büyük yanlışın temel nedeni olarak, Tek Adam Putin ve rejimini gösterebiliriz..

Tek adamlığın kurumsal kontrol mekanizmaları yoktur. Bunu ülkemizden çok iyi biliyoruz!

Sadece tek adamı dinleyen ve başını sallayan insanlar çevresindedir. Tek Adam, kafasındaki, doğruluğu yanlışlığı kurumsal olarak tartışılmamış, eksileri artıları konmamış, karşı düşüncelere ve eleştirilere ve yapmayalım aykırı önermelerine kapalı, kaba düşüncesini gerçekleştirmek ister.

ÇİN İÇİN ERKEN BİR CEPHELEŞME
ABD’nin baş rakip olarak Çin’i gördüğünü biliyoruz.

Çin, bilim, teknoloji ve ticarette olağanüstü hızlı büyümesi ile küresel ticaretten en büyük yararı sağlayan ve sağlatan ülke. Muazzam yayılması var, Kuşak-Yol Projesi, Afrika ve Latin Amerika’daki yatırımları ve sağladığı avantajları ile ABD/AB’den çok farklı ekonomik ve mali yaklaşımlarıyla hızla yayılıyor. Uzayda üstelik bağımsız büyük atılımlar gerçekleştiriyor. Askeri gücü yabana atılır gibi değil.

Çin’in girdiği bölgelerde AB/ABD geriliyor.

Çin ile Rusya tarihsel olarak da birbirine sıkı sıkıya bağlı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
RTE emeklilerin oyunu, ciğerini mi biliyor da zırnık koklatmıyor 28 Mart 2024 | 457 Okunma Seçime giderken: Umutsuzluk ve küslük bizlere yakışmaz... 26 Mart 2024 | 120 Okunma Erdoğan ekonomiyi neden çökertti? İki kötümser yanıt 25 Mart 2024 | 694 Okunma Ey seçmen, seçeceğin başkanın elini kolunu bağlama 24 Mart 2024 | 110 Okunma En rahatsız olduğu konuda ‘onları not alıyoruz’ 21 Mart 2024 | 146 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar