Şiddet, terör ve siyaset, karanlıklarla dolu sorular

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Orhan Bursalı'nın bugünkü (15.11.2022)''Şiddet, terör ve siyaset, karanlıklarla dolu sorular'' başlıklı yazısı.

Ülke terörden çok çekti ve hâlâ çekiyor. Beyoğlu’nda patlatılan bomba kitleyi hedef alan son lanet terör eylemi. Terörü ülke içinde neredeyse bitirdik biçimindeki siyasilerin, tabii başta içişleri bakanının açıklamalarını hatırladıkça her zaman keşke bu kadar erken konuşmasa, hiç konuşmasa ve sadece özgür, güvenli bir ülke yaratmak için işini yapsa derim.

Bakıyorum geçen ağustos başında “Ayakkabı numaralarına kadar hepsini biliyoruz”, eylül başında “Terör örgütü Türkiye’de yakın zamanda bitecek”, üç hafta önce 25 Ekim’de “Artık Türkiye kendi içerisindeki bu PKK terör hadisesini tamamlamış ve bitirmiş olacak” demiş. Yine ekimde “2016’dan bugüne ülkemizdeki terör olayı sayısı yüzde 95 düştü”. Geriye doğru gidersek bu konuda belki de yüze yakın açıklamasını bulursunuz. Mesela 2019 Mart’ında “Yüzdük yüzdük sonuna geldik, terörü bitiriyoruz”; 2020 Ekim’inde “Terör örgütüne yönelik 7 bin 400 üzerinde operasyon yaptık” diyor. 2021 Temmuz’unda “Terör örgütünü boğuyoruz, bitiriyoruz, tüketiyoruz” sözleri de ona ait. Hepsini toplasanız bir kitap doğar.

HEP ERKEN AÇIKLAMALAR
Bu iktidardan daha öncekilere giderseniz de terörün “bitti bitecek” olduğu konusunda yüzlerce siyasi açıklama görürsünüz. Yani hep aynı hikâye.

Terörün bittiği yok. 7 bin 400 operasyon bile bunu net gösteriyor. Terör örgütü varsa terör bitmez. Hele terörün uluslararası güçlü bağlantıları söz konusuysa.

Şimdi Beyoğlu katliamının failini yakaladıklarını açıkladılar. Dahası 20 kadar şüpheli de yakalamışlar. Mahkeme sürecine girilir mi bilmiyorum, siyasilerin yaptıkları açıklamaları biliriz, birkaç gün geçsin, siyasilerin yargılamalarının yanı sıra hukuk sürecini göreceğiz; “Öyle değerlendiriyoruz” biçimindeki siyasi açıklamaların, nesnel gerçeği içermediği belli.

Terörist kadının bombayı neden ve kimler adına koyduğu konusunda, kesin doğru bilgilere ihtiyacı var ülkenin, aynı zamanda iktidarın da. Çünkü teröre karşı doğru mücadele buna bağlı. Şimdi sorular var anlamamız gereken.

8 SORU
Bombanın seçim sürecine girilmesiyle ilgisi var mı?

Katliam girişimi, “bitti bitiyor” açıklamalarına karşı “Hayal görüyorsun” mesajı mı?

Yoksa Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kuzey Suriye ve Irak’ta sürdürdüğü ve bizim de neredeyse günaşırı bir iki şehit verdiğimiz operasyonlara, terör örgütünün cephe gerisinde “yumuşak karnımıza” saldırısı mı?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kamu hizmeti bir çadırda da verilebilir... 18 Nisan 2024 | 182 Okunma Milleti birleştirmek ve AKP’nin düşüş dinamikleri 16 Nisan 2024 | 156 Okunma CHP’de yükselişin dinamikleri 2 - Zafer konuşmasının şifrelerinde yeni politikanın izleri 15 Nisan 2024 | 174 Okunma CHP’de yükselişin dinamikleri 14 Nisan 2024 | 153 Okunma Bayram bayram yine mi siyaset 11 Nisan 2024 | 70 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar