MHP oydu, AKP yüzde 36 mı?

Seçimin iktidar açısından en ilginç yönü, Cumhur İttifakı’ndaki oy devşirmesiydi. MHP adeta AKP seçmenini çok önemli ölçüde kendine çekti. Hem ittifak bölgelerinde oylarını...

Seçimin iktidar açısından en ilginç yönü, Cumhur İttifakı’ndaki oy devşirmesiydi. MHP adeta AKP seçmenini çok önemli ölçüde kendine çekti. Hem ittifak bölgelerinde oylarını kemirdi hem de belediyelerini kaptı. Her ne kadar iki partinin oyları toplamda yüzde 51’i buluyorsa da, bu toplamın, iki partinin ayrı girdikleri ve ittifak yaptıkları seçimlerdeki oy oranlarının toplamından aşağı doğru yöneldiği de bir gerçek.
Biliyorsunuz, Bahçeli, Af ve Öğrenci Andı meselesinde AKP ile kapışmış ve birbirine rest çekmişlerdi: RTE Uzatmanın âlemi yok” derken, Bahçeli de “Herkes kendi yoluna!” demişti. AKP’de ciddi bir grup MHP’ye oy kaptıracaklarını da belirtmişti. Sonuçta, iki parti de destek olmadan seçimlerde başarılı olamayacakları kanaatine varmış, Bahçeli dayatmalardan vazgeçmiş ve nerelerde kimin kimi destekleyeceği konusunda bir anlaşmaya varmışlardı. MHP başarıyla çıktı, AKP çok geriledi, şimdi buna bakacağız.
Dün Deniz Yıldırım, Cumhur partilerinin ittifak yaptıkları kentlerde oy oranlarının toplamda yüzde 50’nin altına indiğini ve AKP’nin oyunun düştüğünü yazdı. Ben bir okurumun hesap katkısıyla, bu konuyu biraz daha netleştireceğim. İl genel meclisi seçimlerinde kimin kime oy verdiği belli değil, bu nedenle de kıyaslama yöntemiyle bir tablo çıkartılmaya çalışılıyor.
Konu, belediye seçimlerinde ittifak yapılan 51 il. Serdar Karsu okurumun hesapları. 2014 yerel seçimleri: Yüzde 65
Bugün de aynı şekilde ‘il’ statüsünde olan 51 ildeki İl Genel Meclisi seçimlerinde AKP ve MHP’nin oy oranları:
AKP: % 44.86; MHP: % 20.77; AKP+MHP: % 65.63.
AKP+MHP toplamı...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir Akşener başarısı: İYİ Parti arındı, MHP’liler kaldı 30 Nisan 2024 | 736 Okunma Cumhurbaşkanı ve milletin değerleri söylemi, nedir bu? 23 Nisan 2024 | 100 Okunma Millet oyunu geri alır mı? Veya radikal dönüşüm mü? 22 Nisan 2024 | 228 Okunma Saray suçlu arıyor, 900 milyar borca bak diyen yok mu? 21 Nisan 2024 | 357 Okunma Kamu hizmeti bir çadırda da verilebilir... 18 Nisan 2024 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar