Meral Hanım umudu mu kırdı? Kılıçdaroğlu, kazanamayacağı seçime girer mi?

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Orhan Bursalı'nın bugünkü (29.09.2022)''Meral Hanım umudu mu kırdı? Kılıçdaroğlu, kazanamayacağı seçime girer mi?'' başlıklı yazısı.

Meral Hanım “6’lı masa noter değil” dedi, Fatih Altaylı’nın sorularına verdiği yanıtta. İkincisi “Vefa borcumuz yok CHP’ye, 31 Mart’ta belediye seçimlerinde bu borcu ödedik” dedi. “Seçilebilecek bir aday” istedi. Aslında Meral Hanım’ın tüm bu söylediklerinde 6’lı masada durumu değiştirecek yeni bir şey yok. Meral Hanım oldukça istikrarlı. Hiç yalpalamıyor. Eski tutumu ve sözlerini başka sözlerle yeniliyor.

Ama yeni bir şey yok derken, açıklık var.

Mesela “Noter değiliz” derken peşinen dayatmalara karşı çıkıyor; tüm partilerin, Kılıçdaroğlu dahil, “6’lı masa karar verecek” iradesini tekrarlıyor.

Partiler masada eşittir diyeceksin, ama Kılıçdaroğlu’nun peşinen onaylanmasını isteyeceksin. Şüphesiz ki etik değil. Bazı CHP’lilerin “Seçmezlerse masa dağılır” biçiminde gözdağı vermeleri zaten kökten yanlıştı. İnsanlar ağızlarını tutamıyor. Kılıçdaroğlu’nun İzmir’deki sözleri de tamamen kendi partisine yönelikti. CHP’nin adayı şimdiki koşullarda Kılıçdaroğlu’dur ve. Orada aday tekleşti.

‘SEÇİLEBİLİRLİĞİNİ GÖRELİM’
Meral Hanım herkes aday olabilir, sözleriyle şunu demek istiyor: Kılıçdaroğlu’nun adaylığını gördük, fakat seçilebilirliğini görmemiz gerekir. Haklı. Meral Hanım, Kılıçdaroğlu’nun hızla seçilebilirliğe doğru yükseldiğini de görüyor. Muhalefette hızla tek adaylığa doğru yükseliyor. Yeni yıla kadar bu yükselişini daha hızlı tırmandırması için üç ayı var. 6’lı masa aday belirlemede acele etmeyecek. Biz gazeteciler ne kadar açıkla açıkla diye bastırsak da bunun faydası yok. Seçmen kimin yükseldiğini zaten görüyor.

Aday isminin erken konmasını isteyen 1) iktidar (saldırmak için) ve 2) medya (liderlere durmadan bu soru yöneltecekler, yeni laflar ve boş bulunup enteresan sözler ağızlardan alabilmek ve gündem yaratmak için, işi bu medyanın, yoksa aynı şeyleri çiğneyecek millet).

KILIÇDAROĞLU ONAYLANIR
Pazartesi yazımda şunu belirttim, 6’lı masa Kılıçdaroğlu’nu onaylayacak ve partiler şimdiden iktidarda etkin olabilmeyi düşünüyor, bu öngörüm geçerliliği koruyor.

6’lı masanın seçilemeyecek birini aday gösterelim diye bir saplantısı yok ki gözlüyorlar ve bekliyorlar. Hepsi, en iyi yönetecek uzlaşılacak adayın Kılıçdaroğlu olduğunun farkında. Hepsi ülkenin ve kendilerinin de tarihi bir dönemeçte olduklarının farkında. Zor bir görevdeler. Bu nedenle beklemede ve gözlemlemedeler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ali Sirmen’in ardından 19 Mart 2024 | 13 Okunma Yavaş özünde CHP’li değil mi? 18 Mart 2024 | 432 Okunma Türkiye’de vergi sistemi: Vur emekçiye 17 Mart 2024 | 58 Okunma RTE başkanlığı kimseye bırakmaz 14 Mart 2024 | 428 Okunma Ya şu terör olmasaydı ve AKP’nin becerdiği imkânsızlık üzerine 12 Mart 2024 | 191 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar