İsrail kışkırtırken, Erdoğan Hamas’la yerel seçimlere oynuyor

Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı bu hafta 'İsrail kışkırtırken, Erdoğan Hamas’la yerel seçimlere oynuyor' başlıklı yazısını kaleme aldı.

İsrail Gazze’nin yanı sıra kısmen Filistin devletinin yönetiminde olan Batı Şeria’da da bazı kentleri bombaladı, dün de askeri birlikleri yüzlerce Filistinli genci tutukladı, demir parmaklıklar altına aldı.

Gazze de dahil, aslında Batı Şeria’nın bir kısmı Filistin Kurtuluş Örgütü’nün yönetimi altındadır ve buraları Filistin/Filistin devleti olarak kabul edilmektedir.

Filistin devletini 1988’de Yaser Arafat kurdu. Türkiye ve Avrupa ülkesi olarak İsveç dahil 138 ülke tarafından tanınıyor. Birleşmiş Milletler’de (BM) gözlemci ülkedir ve uluslararası örgütlere üyedir.

İsrail, Batı Şeria’yı 1967’den beri bir işgal altında tutuyor. Bölge üçe bölünmüş durumda ve yüzde 60’ı fiilen İsrail yönetiminde. İsrail burayı adeta kendi toprağı olarak ilhaka doğru gidiyor ve işgal edilmiş değil “tartışmalı bölge” olarak ilan ediyor.

Oysa BM, uluslararası hukuk ve hemen hemen tüm dünya (İsrail hukuku da) Doğu Kudüs dahil Batı Şeria’yı İsrail tarafından işgal edilmiş bölge olarak kabul eder ve Filistinlilere geri verilmesini ister. Oslo görüşmelerinde Batı Şeria’nın Filistin’e verilmesi öngörülmüştü ama İsrail hiçbir zaman buna uymadı.

İsrail’i buna mecbur edecek hiçbir yaptırım da uygulanmadı.

İsrail, Batı Şeria’da yeni Yahudi yerleşim bölgelerini de genişleterek sürdürdü, sürdürüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cumhurbaşkanı ve milletin değerleri söylemi, nedir bu? 23 Nisan 2024 | 99 Okunma Millet oyunu geri alır mı? Veya radikal dönüşüm mü? 22 Nisan 2024 | 227 Okunma Saray suçlu arıyor, 900 milyar borca bak diyen yok mu? 21 Nisan 2024 | 356 Okunma Kamu hizmeti bir çadırda da verilebilir... 18 Nisan 2024 | 186 Okunma Milleti birleştirmek ve AKP’nin düşüş dinamikleri 16 Nisan 2024 | 158 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar