İktidarın yüzde 35 oyu ve gri alanlara hapsolan seçmen

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Orhan Bursalı'nın bugünkü (06.02.2022)'' İktidarın yüzde 35 oyu ve gri alanlara hapsolan seçmen'' başlıklı yazısı.

Bu düzenden yararlananlar... Yani bankalar, inşaatçılar-emlakçılar, komisyoncular, borsanın big para sahipleri büyük oyuncular, hortumu Hazine’ye dayatılıp semirtilen ve bunun siyasi bedeli de ödetilenler, iktidar ihalecileri yani, iktidar belediyelerinden doğrudan ihale alarak zenginleştirilenler, şüphesiz ki tarikat cemaat sömürücü ve halkı aldatıcı tayfalar... Şüphesiz ki kafaları iyice dinci ideolojiye bağlanan iflah olmazlar...

Yukarıda saydıklarımızın dışında tüm millet mağdur...

Eğer böyleyse peki yüzde 35 oyu AKP’nin neden var?

Burası matematiğe girmeyen gri alan.

Fiziki güncel duruma göre hareket etmeyenlerin, yani çıkarlarını ve geleceği saptamalardan uzak kalanların oluşturduğu gri alan.

Eğer bu gri alana girersek ayrıştırabiliriz ve fotoğrafı daha net görebiliriz şüphesiz. Burada toplum psikologları ve doğrudan bu konulara eğilecek sosyal araştırmacılar yardımcı olabilir.

GRİ ALANDAKİ ETKİLENMELER 
Biraz daha yakından bakarsak bu oldukça geniş bir vatandaş kesimini kapsayan gri alan içinde: 

-Yoğun duygular, duygusal durumlar var iktidar ve RTE ile ilişkili olarak.

-İktidarın epey yalanlarına ve gerçekleri gizlemeye yönelik yoğun ve büyük propaganda makinesinin çarklarının hâlâ esir aldığı büyük kitleler var.

-Yine iktidarın gerçeklerin yerine, bugünü büyük ölçüde es geçerek, geçmişi ve gelecekteki 25-50-100 yıla yönelik palavraları koyma propagandası/becerisi/politikası var.

-İktidarın, her sağcı iktidarın kitlelerin somut görebileceği şeylere ağırlık verdiği, gerekli-gereksiz ama şaşaalı göz boyayan, kimisi tabii ki başarılı, seçmeni etkileyici otoyollar köprüler, büyük yapılar gökdelenler var...

-İktidarın iktisaden çökerttiği ülkedeki bu duruma dış güçlerin neden olduğu palavralarının etkilediği seçmenler var,

-Yaratılan “büyük dünya lideri” imajı var...

-Sanki ülkeyi çökerten ve yoksulluğu dağlara tırmandıran kendileri değilmiş gibi “Çözerse RTE çözer” propaganda makinesinin esir aldıkları var...

Tabii tüm bu ve benzeri nedenlerle gri alanda hapsolunmanın nedenleri arasında şüphesiz ki eleştirel düşünme, merak eksikliği, dogmatizme esir olma gibi pek çok eğitsel olarak da körüklenen büyük cehaletleri sayabilirsiniz.

Bu konularda cehaletin boyutları büyüktür ve iktidar tarafınca da 20 yıldır körüklenmektedir.

Açılan 210 üniversitenin ülkede bir “Aydınlanma” mı yarattığı veya oğlu kolayca üniversiteye giriyor artık cehaletini mi körüklediği sorunsalını size bırakıyorum. Bu da önemli bir gri alan hapishanesidir. 

GRİ ALANA YOĞUNLAŞMALI
Daha pek çok şey sayabilirsiniz.

Muhalefetin genel propaganda lafları dışında, zaten durumu gören ve iktidarı desteklemeyecek kitlelerin ötesine bu gri alana yoğunlaşmaları gerekir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kamu hizmeti bir çadırda da verilebilir... 18 Nisan 2024 | 182 Okunma Milleti birleştirmek ve AKP’nin düşüş dinamikleri 16 Nisan 2024 | 156 Okunma CHP’de yükselişin dinamikleri 2 - Zafer konuşmasının şifrelerinde yeni politikanın izleri 15 Nisan 2024 | 174 Okunma CHP’de yükselişin dinamikleri 14 Nisan 2024 | 153 Okunma Bayram bayram yine mi siyaset 11 Nisan 2024 | 70 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar