Dünya Kupası’nı kim kazanacak? Bilim öngörüsü

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Orhan Bursalı'nın bugünkü (28.11.2022)''Dünya Kupası’nı kim kazanacak? Bilim öngörüsü'' başlıklı yazısı.

Dünyanın saygın bilim dergisindeki makaleyi görünce bilimin el atmadığı konunun yeryüzünde olmadığını daha net anladım. Bilim, belki de bine varan alt uzmanlık alanlarıyla her şeye bir şekilde girdi oluyor, katkıda bulunuyor, ölçümleriyle, matematiğiyle istatistiğiyle, cihazlarıyla, izleme ve yorumlarıyla..

Spora bilimin çoktan girdiğini zaten biliyoruz. Antrenman, kas, beden, koşu, beslenme, oyun kurgusundan tutun, psikolojiye vb.lerine kadar. 

Herkese Bilim Teknoloji dergisinde tam da Katar’daki futbol şampiyonasında, bilimin futbola ne kadar nüfuz ettiğini gösteren bir makale, futbolun çok yönlü bilimsel katkılarla artık ilerlediğini göstermesi açısından büyük bir ilgi odağı olmaya aday.

Futbolda “Büyük Veri Analiz Bilimi” var. Fizikçiler, istatistikçiler şampiyonluğa kimlerin yakın olduğu konusunda bir liste bile çıkardı. Tutar tutmaz bu ayrı bir konu, çünkü futbol o kadar çok belirsizliklerle, o kadar çok (milyarlarca!) olasılıklarla dolu ki sahada ortaya çıkacak yeni olasılıklar, bilimin öngörülerinde önemli değişiklikler yapabilir. Futbolun güzelliği!

Büyük Veri (Big Data) biliyorsunuz, pazarlama stratejilerinin vazgeçilmezi. Hepimizin verilerini topluyorlar; gezilerimiz, alışverişlerimiz, ilişkilerimiz, tercihlerimiz, meraklarımız, davranışlarımız.. Milyarlarca kişiden toplanıyor. Buna göre bize ürün, satış vb. stratejiler geliştiriliyor.

Bilim de özellikle karmaşık olayların mantığını, desenini anlamak için büyük verileri depoluyor ve kullanıyor.

FUTBOLDA YENİ ÇAĞ
“Dev veri şirketlerinin matematikçileri ve fizikçiler, veri bilimcileri ve analistleri futbolun emrinde! Forvetler kaç pası alamadı? Antrenmanın yoğunluğunun oyuna etkisi nedir? Topa en iyi şekilde vurmak için nerede durulmalı? Harekete engel olmayan giyilebilir teknolojiler, her türlü hareketi algılayabiliyor. GPS’le konumları takip edilebiliyor çok açılardan görüntü alan kameralar ve her bir ayağın ne kadar marifet gösterdiğini değerlendirilebiliyor. Kafa vuruşlarından tutun oyuncuların topu ne kadar süre ayaklarında tuttuklarına kadar her şeyi yakalayabiliyor, artık yakında antrenör ve takımların bir yapay zekâ teknik direktör yardımcısı olacak.

Katar’da “Maç bitiminden birkaç dakika sonra, turnuva organizatörleri her oyuncuya performanslarının ayrıntılı bir dökümünü gönderiyor.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cumhurbaşkanı ve milletin değerleri söylemi, nedir bu? 23 Nisan 2024 | 98 Okunma Millet oyunu geri alır mı? Veya radikal dönüşüm mü? 22 Nisan 2024 | 226 Okunma Saray suçlu arıyor, 900 milyar borca bak diyen yok mu? 21 Nisan 2024 | 356 Okunma Kamu hizmeti bir çadırda da verilebilir... 18 Nisan 2024 | 186 Okunma Milleti birleştirmek ve AKP’nin düşüş dinamikleri 16 Nisan 2024 | 158 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar