Beyaz Saray Kılıçdaroğlu’nu izliyor

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Orhan Bursalı'nın bugünkü (14.10.2022)''Beyaz Saray Kılıçdaroğlu’nu izliyor'' başlıklı yazısı.

Boston bilim teknoloji ve ekonomi ağırlıklıydı, Washington ise daha çok siyaset ve tabii ekonomi. Washington şüphesiz ki siyasetin başkenti. Tonlarca, hemen her eğilimden etkin düşünce kuruluşu da aslında içte ve dışta politika üretiyor. Önceki gün Center for American Progress kuruluşu ile toplantısı vardı Kılıçdaroğlu ve kurmaylarının. 

Toplantıya katılanların arasında ABD Dışişleri Bakanlığı’nda görevlendirilmiş 5-6 yetkili, birkaç senatörün ve başkan yardımcısı Kamala Harris’in bürosundan da katılanlar olduğunu öğrendik. Ayrıca savunma bakanlığından görevliler de toplantıyı izlediler. 

Toplantıya katılanlar söz aldıklarında isimlerini söylüyorlar ancak söz almayanlar sadece dinleyici pozisyonunda kalıyorlar ve görevleri tam olarak bilinmiyor.

Hükümet kanadından katılımcılar sadece dinlemekle yetinmiş, soru sormamışlar. 

BEYAZ SARAY’IN SİYASİ İLGİSİ
Kılıçdaroğlu çok kısa konuşma yapmış ve soruları yanıtlamış. Katılanlar çoğunlukla Türkiye üzerine uzmanlar. 

Amerikan hükümeti tarafından alt düzeyde bile olsa 10 kişiyi aşkın yüksek katılım, şüphesiz siyasi ilginin bir göstergesi.

Kılıçdaroğlu doğrudan siyasetle bir ilişki istemedi ama bu tabii ki siyasetin konuşulduğu bir toplantı. Edindiğimiz bilgiye göre Kılıçdaroğlu çeşitli konularda bugüne kadar yaptığı açıklamalar çerçevesinde yanıtlar verdi. Seçim güvenliği üzerine sorular arasında “Daha önceki seçimlerde RTE’nin söylediği ‘Atı alan Üsküdar’ı geçti’ gibi bir durum ortaya çıkar mı” sorusu da vardı. Ve meraklar aynı zamanda seçim güvenliği üzerindeydi.

Tarihin Sonu kitabının yazarı siyaset bilimci Francis Fukuyama’nın kurucusu olduğu muhafazakâr ama etkin American Purpose Dergisi yöneticileriyle akşam yemeğine Faik Öztrak, Yunus Emre ve Hacer Foggo da katıldı. 

Kılıçdaroğlu Blockchain Derneği’ne yöneticilerine de çeşitli sorular yöneltmiş.

TÜRKLERLE BULUŞMA
Bugünkü gündem de çok yoğun. Çoğu basına kapalı: German Marshall Fund, ABD’de Seçimle Göreve Gelmiş Türkler ile Buluşma; Dünya Bankası Çalışanları ile Toplantı, ABD’de Yaşayan Türk Öğrenciler ile Buluşma, PAYPAL yetkilileri ile Toplantı; Türk-Amerikan Kadın Liderler ile Buluşma, Türkiye Cumhuriyeti Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan’ı Ziyaret; Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Büyükelçisi Dr. Andrise Bass ile Görüşme..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kamu hizmeti bir çadırda da verilebilir... 18 Nisan 2024 | 179 Okunma Milleti birleştirmek ve AKP’nin düşüş dinamikleri 16 Nisan 2024 | 156 Okunma CHP’de yükselişin dinamikleri 2 - Zafer konuşmasının şifrelerinde yeni politikanın izleri 15 Nisan 2024 | 174 Okunma CHP’de yükselişin dinamikleri 14 Nisan 2024 | 153 Okunma Bayram bayram yine mi siyaset 11 Nisan 2024 | 70 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar